tisdag 21 december 2010

Det finaste vi har är politikerförakt

"Politikerförakt är något av det finaste vi har".

Så sa jag i början av vår valkampanj inför förra valet. Det jag menade var att det visar på en djup demokrati att medborgare får kritisera sina politiker. De får till och med använda mycket hårda ordalag om politiker utan att riskera att bli förföljda eller fängslade. Det är ett av de yttersta bevisen för att vår demokrati fungerar. Som (tror jag) enda politiker sa jag också i slutfasen av valrörelsen att jag kan tänka mig att tala med ALLA andra politiska partier. Jag nämnde särskilt Sveriedemokraterna. Sverigedemokraterna brukar inte så många vilja prata med. De arbetar målinriktat för att bli rumsrena och accepterade som ett seriöst parti för att kunna spela en roll i politiken och försöker tvätta bort sin tidigare politiska färg.

Det är dock en stor skillnad när politiker använder kränkande tongångar och försöker förnedra andra politiker. Då övergår det fina i politikerföraktet till att bli smutsig och till att vara ett redskap för politisk positionering. När ledande politiker från andra partier i huvudsak lämnar sakfrågorna och börjar ägna sig åt att kommentera sina motståndares egenskaper som maktfullkomliga och för att vara veka och böja sig för makten då finns det en politisk agenda bakom.

Mot denna bakgrund blir jag både ledsen och förolämpad när nu Sverigedemokraterna ger sig in i denna mörka argumenation genom att på sin blogg förolämpa mig mer än att föra en debatt om de politiska frågorna. När man inte angriper ideologi, förhållningssätt eller sakfrågor utan i stället ger sig på mig och försöker sätta en stämpel att jag skulle vara undfallande mot makten då anslås en helt ny ton i Svalövs lokalpolitik. Jag har alltid visat personlig respekt för alla jag kritiserat, även om jag gått ganska hårt åt de ställningstagande de gjort. Jag har alltid undvikit att nämna folk vid namn för att hålla mig så långt som möjligt från att förolämpa människor. När nu Sverigedemokraterna på sin blogg (som ni kan läsa här) ger sig på mig som person så undrar jag om detta är ett olyckligt misstag eller en medveten handling?
Det är kanske ett resultat av ett initiativ från en ny och ovan politiker? Om så är fallet är jag naturligtvis beredd att ta en dialog med Sverigedemoraternas ordförande, ta emot en ursäkt och sedan stryka ett streck över allt ihop. Om det är en medveten strategi är det mycket ledsamt. Det kommer i alla fall att stänga dörren för en dialog omedelbart.
Jag har hört argument som att "jag driver denna blogg som privatperson så den har inget med något parti att göra". Det är trots allt så, att om man är ledande politiker på lokal nivå i ett parti och representerar detta parti i kommunens högsta beslutande organ, är öppen med att man är politiker och på bloggen har fullt av information om sitt parti så är man också en offentlig person och representerar sitt parti i första hand. Allt annat är orealistiskt.
Nej, låt oss slippa vulgärdebatten politiker mellan. Stäng aldrig dörren för dialog även om vi är tuffa mot varandra i sakfrågor och sluta använda personlig förolämpning som politiskt vapen. Vi kan ha tuffa debatter ändå. Jag hoppas att Sverigedemokraternas ordförande håller med mig.

Tobbe i Teckomatorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar