tisdag 29 mars 2011

Politiska förslag med udden riktad mot de svaga

På 1930-talet och 1940-talet utnämndes vi liberaler, av både Nazister och Kommunister, till deras främsta fiende. Liberalerna utgjorde, i sitt ständiga skydd av den enskilda människans rättigheter, det främsta hotet mot deras politiska mål. Gud ske lov att dessa ”ismer” numera är marginaliserade. I går på kommunfullmäktige blev vi liberaler ånyo, till vår stora förvåning, utsedda till en ny politisk strömnings främsta fiende då vi ställde oss på den enskilda människans sida.

Miljöpartiet hade till Kommunfullmäktige lagt en motion där man föreslog att kommunens barn och kommunens gamla skulle tvingas ta konsekvenserna av vår stora utmaning avseende klimatet, genom att dessa svaga grupper skulle förvägras att en dag i veckan äta kött. I motionen var det helt klart beskrivet att detta skulle ske via tvång och utan att den enskilda människan själv skulle få välja. I dagsläget finns det möjlighet att äta vegetariskt, om man själv vill, men i framtiden skulle det vara ett tvång att inte äta kött.

När jag påpekade att alla fakta i Miljöpartiets motion var korrekta men att slutsatsen att detta inte innebär att vi politiker som har ett val, med ett politiskt beslut skall förvägra andra detta val, blev liberalismen utsatt för ett angrepp jag aldrig varken sett eller hört motsvarighet till i modern tid.
Efter påpekande om att vissa i salen hade en kroppsstorlek av särskilt omfångsrikt slag gick Miljöpartiets taleskvinna till angrepp och kallade oss Liberaler för hycklare.

Att Miljöpartiets taleskvinna tidigare vurmat för barnen och deras rätt att ha inflytande på politiken var nu som bortblåst. Nu stod plötsligt djurens rätt i fokus. Barnen kunde utsättas för politiskt tvång utan urskiljning. Att stå upp för sin ideologi, som vi Liberaler gör, och bla kräva att FN:s Barnkonvention skall upphöjas till Svensk lag, dra konsekvenserna av detta och stå upp till skydd av barnen, mot klåfingriga politiker, är aldrig hyckleri. Att först, som Miljöpartiets taleskvinna i Svalövs kommun gör, med buller och bong rabbla upp varför barnen skall få vara delaktiga i politiska beslut för att nästa stund begränsa deras rättigheter med ett politiskt beslut för att vinna politiska poäng, är däremot ett hyckleri av sällan skådat slag.

Miljöpartiets taleskvinna fortsatte under ett långt angrepp mot liberalismen att låta tillerkänna Kommunfullmäktiga att bara pga att hon inte fick visa en kort film så skulle hon med vilje ta upp så mycket tid hon kunde i sitt anförande. Detta, barnsligt trotsiga, beteende är enligt mitt förmenande inte värdigt en folkvald. Vi har tydligen olika uppfattning inom Miljöpartiet i Svalövs kommun och i Folkpartiet, om denna sak.

Så länge svaga enskilda personer hamnar i fokus för politiker som med politiskt tvång vill beskära deras rättigheter kommer det alltid att stå en Liberal vid deras sida, oavsett vad förbudshetsarna ger denna liberal för tillmälen. Barnen har en särställning när det gäller detta skydd. De gamla, som också skulle utsättas för detta politiska tvång tillhör också en svag grupp men de har i alla fall rättigheten att via sin röstsedel rösta bort Miljöpartiet. Den rättigheten har inte barnen.

Tobbe i Teckomatorp

Nu ligger en artikel på Skånskan om gårdagen. Den hittar ni HÄR.

11 kommentarer:

 1. Miljöpartiet brukar påstå att andra partier har en dold agenda och bristande demokratisk moral. Därför finner jag det mycket intressant vid dessa tillfällen då det kommer upp till ytan att Mp själva har problem med detta. Tanken att minska miljöpåverkan i samhället genom att exempelvis dra ned på köttkonsumtion är i sig bra men att tvinga människor och då framförallt barn är fullständigt horribelt. Om detta ska ske så måste det ske av medborgarnas egen vilja inte på grund av tvång från radikala politiker som tror att de har rätt att bestämma över andras liv.

  SvaraRadera
 2. Det, Stefan, var MYCKET väl formulerat. Jag är fortfarande lite i chocktillstånd sedan i går. Du skulle sett föreställningen. Så småningom går den i alla fall att höra på kommunens hemsida.

  SvaraRadera
 3. Gårdagens uppträdande från (mp) var under all kritik. Anser också att Stefans inlägg var välformulerat, där slog du huvudet på spiken Stefan!

  SvaraRadera
 4. Ja Sara, man kan undra vart gränsen går för hur man får gå till angrepp i kommunfullmäktige. Förra kommunfullmäktige blev jag först kallad naiv och sedan påstod Miljöpartiets lokala taleskvinna att jag kallat henne otrevligheter på min blogg. Trots tävlingen jag utlyste i ett tidigare blogginlägg har ingen lyckats hitta något sådant. På detta kommunfullmäktigemöte ägnade jag mig åt hyckleri. Det är rent utav spännande att se vilka tillmälen jag får nästa gång.

  SvaraRadera
 5. Jadu Tobbe, du har nog missförstått det mesta. Miljöpartisterna är ju experter på allt! De ställer frågorna, de har även svaren. I stort sett är vi övriga nog tämligen onödiga...

  SvaraRadera
 6. Något har gått snett!Vad skall vanligt folk tro:jaså, det är sånt här man sysslar med i KF.En massa dumma påhopp.Ett parti(MP) borde nog se över lämpligheten med vem som representera deras parti i KF.Vi har annat att ta tag i.

  SvaraRadera
 7. Anders... det är inte omöjligt att du har rätt. Det var i alla fall mängder av fakta som serverades på mötet varav mycket är omöjligt att bekräfta eller styrka.

  SvaraRadera
 8. Curt. Vi fokuserar på annat nu som är viktigare. Det är mycket intressant på agendan för vårt möte i morgon. Hoppas många av våra medlemmar kan komma.

  SvaraRadera
 9. Hade inte möjlighet att delta i måndags pga jobbet och lite bilstrul m.m. Jag fick höra talas om detta utspel vid frukostbordet hos några vänner som har lantbruk. Vore det inte bättre att lobba för att svenskt kött skall väljas i första hand. Dels pg.a att värna om vår inhemska livsmedelsproduktion men också det faktum att det skiljer rejält i djurhållning i Sverige, Danmark, Tyskland etc. Svensk grisproduktion håller på att gå under pga. att allt dioxinkött från tyskland dumpas i vårt land. En grisbonde får under 10 kr kilot för sina slaktsvin. En nötbonde får 20 kr kilot. Var tar mellanskillnaden vägen. Bra att Laurell reagerade mott miljökvinnans utspel. Ja ni andra också förresten.

  SvaraRadera
 10. Att sedan ge sig på deltagandes personers kroppsstorlek............... Sanslöst

  SvaraRadera
 11. Du kan ju alltid lyssna på inspelningen när den kommer på kommunens hemsida Eva. Den inspelningen har nog visst underhållningsvärde. Det viktigaste för mig är att aldrig gå "förbudsvägen" och med politiska beslut tvinga på andra den uppfattning jag har. När all fakta skalats bort var det det allt som det var frågan om. Barnens och de gamlas rättigheter att få äta kött var som bortblåsta och alla ledamöter i fullmäktige borde tänka på att djuren inte har något val... Så blev det till sist när debatten "ballade ur" fullständigt. Det kändes riktigt "kymigt" att kallas för hycklare när jag hävdade barnens och de äldres rättigheter att själv välja. Spännande...

  SvaraRadera