torsdag 28 juli 2011

Manifestet

Nu har jag tagit del av Manifestet som terroristen Anders Behring Breivik skrivit. Det råder ingen tvekan om att det finns en politisk bakgrund till hans dåd. Hur denna politik sedan analyserats i hans huvud för att omsättas i den horribla handling han utfört är en sak för proffesionella på området att förklara.
Vi dagens slut är det dock en människoföraktande hatisk politik i botten.

Jag kan bara stämma in när Jan Björklund citerar Jens Stoltenberg i hans historiska uttalande:
"Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet."

//Tobbe i Teckomatorp

4 kommentarer:

 1. Det har skrivits mycket om detta fruktsvärda ildåd. Den kanske bästa analysen är från Per Gudmundsson:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vem-har-ratt-svar-pa-terrorn_6355998.svd

  SvaraRadera
 2. Tobbe skriver: "Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet".
  Norge har en statsminister som säger att "Även obekväma åsikter måste få framföras i ett öppet samhälle".
  Sverige har en statsminister som säger att "Folk med obekväma åsikter får skylla sig själva".
  Hur är det då med öppenheten? I en demokrati har alla rätt att säga vad man tycker - tyvärr måste man konstatera att har man inte rätt åsikt blir man "stämplad"!

  SvaraRadera
 3. Den enda devis jag står bakom som liberal är "jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att offra mitt liv för din rätt att säga det". Nog tror jag att alla får säga vad de vill i Sverige. Jag ger i alla fall alla den rätten liksom jag själv tar mig rätten att berätta vilka uppfattningqar jag tycker illa om. Det som stör mig mest är de nationalister som påstår att de är motarbetade för att på det sättet vinna den goda rättvis Svensken på sin sida genom att nyttja en "Tyck synd om mig" taktik. I Sverige är vi så demokratiskt skolade att vi tycker illa om att folk tystas. Det är bra och helt rätt. Detta använder en del nationalistiska partier för sina syften. Alla får tycka vad de vill men skall också kunna ta kritik och stå upp för sina åsikter utan att bli ledsna och påstå att de blir "stämplade", då de får tuffa motargument.

  SvaraRadera
 4. Då har jag även läst Per Gudmundssons analys. Jag håller med om att man inte skall göra partipolitiska analyser med anledning av ett terrordåd. Där har Per rätt. Däremot kan det inte vara fel att berätta att Slaktaren Breivik har skrivit ett manifest som till sin största del innehåller resonemang med utgångspunkt i en människoföraktande hatisk politik. Det finns ingen annan definition att sätta på dokumentet än att det är politiskt. Däremot är det inte partipolitiskt vilket är en oerhörd skillnad.

  SvaraRadera