måndag 5 september 2011

Vad är mod och vad är dumdristighet?

I Svalövs kommunfullmäktige får man i bland etiketter som förvånar. På senaste kommunfullmäktige klarlades det att jag saknar både modet och viljan att satsa på Teckomatorp. Detta beskrivs också i SKÅNSKAN. Det finns bra saker att satsa pengar på. Tex en bra förskola, en bra skola och en bra vård och omsorg. Alla dessa verksamheter behöver resurser för att kunna leverera det medborgarna vill ha. En bra kommunal verksamhet skapar ett gott rykte och fler medborgare.
Sedan finns riskprojekt. Bomässor tillhör denna kategori verksamheter. Många arrangemang i den kategorin har kostat stora summor av skattepengar som medborgare betalat in i skatt för att få bra kommunal verksamhet. Ett av många exempel är Bo01 som resulterat i stora minus och t.o.m. rättsliga efterspel. Bara att planera en så stor verksamhet skulle kosta pengar vi redan idag behöver till annat.

För närvarande har Folkpartiet, som en del av majoriteten, fått ansvaret att se till att vi får så mycket kommunal verksamhet för skattepengarna som möjligt. Jag är inte i nuvarande skakiga ekonomiska läge villig att riskera dessa pengar i ett högriskprojekt. Dessutom inte ett projekt helt utan plan.
Att det som presenterades på fullmäktige skulle vara ett detaljerat förslag på hur en bomässa skulle kunna genomföras och finansieras är inte sant. Det finns en motion som är mycket svävande. Den kan ni läsa HÄR. Dessutom finns ett säljande bildspel i powerpoint som presenterades på kommunfullmäktige. Där slutar underlaget. Det har samma djup som en vattenpöl efter en natts sommardagg.

Jag skulle aldrig riskera kommuninvånarnas skattepengar på ett så löst hållet underlag. Att sedan oppositionen dessutom i sin minoritetsåterremiss kräver att vi skall kostnadsberäkna försäljningspresentationen, är en utmaning utan dess like. Det är ungefär lika lätt som att besvara frågan: "Hur långt är ett snöre".

Jag har modet att stå emot försäljningstrixen men skulle aldrig få för mig att påstå att någon som för fram ett förslag är dumdristig. Jag försöker att undvika att ge mina meningsmotståndare den typen av epitet. Nä... Det spelar ingen roll om man sätter läppstift på en gris. Det är likväl en gris. Ett försäljningsknep är ett försäljningsknep och "management by powerpoint" fungerar inte även om det ser snyggt ut. Vi kommer att satsa på Teckomatorp. Teckomatorp är en viktig ort för kommunen. Det gäller att förbereda för den utveckling vi ser inom några år. Det är vi överens om. Däremot finns det andra metoder än en bomässa som leder mot målet. Vi har redan startat den resan, men den kommer att ske i verkligheten, inte i en powerpoint presentation.

1 kommentar: