söndag 9 oktober 2011

…och där kom det jag väntade på!

Redan på 1970-talet, när Teckomatorp var egen kommun, var kommunens största problem att det inte gick att köpa mark så att kommunen kunde utvecklas. Markägarnas ovilja att sälja svepte in Teckomatorp i ett våtvarmt omslag av hinder att växa. Så har det till stor del varit de senaste 50 åren. Detta har varit av mindre betydelse då det ändock funnits några små bitar mark där man kunnat utveckla orten så att man kunnat visa att det inte stått helt stilla. Utvecklingen har på grund av detta gått mycket långsamt. Teckomatorps utveckling har varit lika intressant som att sitta och titta på när färg torkar.
Nu äntligen, efter 50 år öppnar sig en möjlighet att säkra Teckomatorps och Svalövs kommuns utveckling. Det är en fantastisk tajming när man nu bygger ESS och MAX-Lab i Lund och efterfrågan inom något år kommer att öka dramatiskt. Som grädde på moset kommer resterna efter BT-kemi under denna period att slutsaneras. Med detta går Teckomatorp en ljus framtid till mötes och med 38-39 minuter med tåg från Teckomatorp till Triangeln i Malmö är möjligheterna obegränsade.
Tar kommunen inte chansen och köper nu så kommer marken att köpas av någon annan och då dröjer det kanske ytterligare 50 år innan kommunen får chansen nästa gång.

I detta läge börjar nu Centerpartiet undgöra sig över priset. Åtminstone om uppgifterna i SKÅNSKAN är korrekta. Man har drivit kampanjer om att man vill utveckla Teckomatorp med storvulna planer på bomässor, utan några ekonomiska kalkyler som beskriver vad detta skulle kosta. När man inte fått medhåll om att detta är en bra idé har man anklagat majoriteten för att inte satsa på Teckomatorp. När vi nu tar initiativ till den största satsningen på många decennier, då vill man inte vara med. Detta är bättre än alla dyra bomässor i världen.

Det är så enkelt att priset fastställs efter en förhandling mellan den intresserade köparen och den som i dagsläget äger marken. En klok affärsman vet att marken runt Teckomatorp, så nära en pågatågsstation, är värt mycket mer än åkermarkspriset. Det säger sig själv att markpriset just runt Teckomatorp, i nu aktuellt läge, är mycket högt. Då duger det inte att komma dragandes med priset för åkermark. Är man både gammal bankman och mäklare, men inte är så affärsmässig att man kan förstå detta, så är det bra om man inte längre är i dessa branscher. Priset är, även om det är mycket pengar, ändå i ett prisläge som kommer att göra de färdiga tomterna säljbara. Det är det viktigaste. Efterhand som marken fylls med boende kommer hela Svalövs kommun att ha fördelar av den ökande befolkningen. Ett växande Teckomatorp är viktigt för att få råd att gå vidare med fler orter framöver. Dessutom är markköpet en investering och påverkar i mycket liten grad möjligheterna för utveckling i kommunens andra orter. Sannolikt är det tvärt om positivt för kommunens ekonomi att vi blir fler, och då ökar möjligheten att ytterligare utveckla kommunens andra orter.

Turligt nog är det inte Centerpartiet som leder Svalövs kommun. Därför kan vi nu göra den största framtidssatsningen pi kommunen på mycket länge. Detta är en satsning på tillväxt och framtida välfärd. En satsning för att möta en ökande efterfrågan pga ESS och MAX-Lab. En satsning för att få Svalövs kommun att växa. Görs den inte nu så går möjligheten förlorad och kommer inte tillbaka så länge jag lever.

Tobbe i Teckomatorp

6 kommentarer:

 1. Det är viktigt att vårda andras pengar...

  Jag konstaterar att det finns andra vägar att göra affärer på, än att erbjuda det dubbla priset mot vad marken är värd. Torbjörn Ekelund bör kanske ta reda på vilka dessa möjligheter först, innan han är beredd att slösa med skattebetalarnas pengar på detta sättet. Det är synd att Centerpartiet inte sitter vid makten för då hade vi använt andra alternativ. Vi tycker inte att det finns skäl att skänka bort 12-15 miljoner av invånarnas pengar till en enda person. Att tycka att en dryg miljon i ränta och avskrivning är så lite pengar att det inte påverkar kommunens ekonomi och service är kanske ytterligare ett tecken på att skattepengar inte är viktiga att vårda för Torbjörn Ekelund. Det är inte heller så att om vi inte tar chansen nu så är den förverkad för evig tid. Det vet vi. Frågan är om Torbjörn Ekelund vet det. Däremot avstår jag ifrån att ha synpunkter på hur lämplig Torbjörn Ekelund är på sitt nuvarande jobb och även på hur han har skött sig tidigare. Låt oss skilja på sak och person i den politiska debatten.

  SvaraRadera
 2. Chansen är inte förverkad i evig tid. Det har ingen sagt. Däremot finns risken att det blir ett halvt sekel till. Om man använder sitt tidigare jobb för att retoriskt stärka sina argument, så som det är beskrivit i artikeln jag hänvisar till så får man nog stå pall utan att bli sur i masken. Du får gärna kolla hur jag sköter mitt jobb om jag använder det som argument i debatten. Lycka till.

  SvaraRadera
 3. Man kan fråga sig om det finns någon annan som är beredd att betala 30miljoner för marken.... Uppenbart är det ett överpris... Man skyller på maxlabb och esssatsningen, men faktum kvarstår, kommer folk med anknytning till detta bosätta sig i Svalövs kommun och då Teckomatorp. Det kommenteras också att Svalövs kommuns invånare är dåligt utbildade. Detta är klart kränkande. Vad är dåligt utbildade. Är det lantbrukare som arbetar med växtodling och djurhållning man anser vara dåligt utbildade, eller det är industriarbetare,/säljaren. Vill vekrligen akademikern bosätta sig här ute på bonnvischan? Bättre marknadsföra kommunen som en kommun med stora naturvärden. Nära pågatåg, ja visst är det det i TEckomatorp, men hur mycket är det värt? Faktum är också att nära till tåget är en sak, det går fort, men många gånger tar stadsbussarna tid, vilket gör att man kör ändå för att hinna med vardagen. Dte känns som att Svalövs kommun vill spela i allsvenskan fast man egentligen hör till korpligan. Absolut inget negativt med att tillhöga korpligan, det är den breda allmänheten som spelar där, några få förunnat att spela i allsvenskan. Bra att LP reagerar och hans professionella erfarenhet av fastigheter och marknadsvärde bör man kunna ta till vara istället för att förkasta.

  SvaraRadera
 4. Bästa Anonym

  Det är inte bara kränkande att påstå att Svalövs kommuns invånare har relativt låg utbildning. Det är dessutom totalt felaktigt. Om man jämför med de flesta omkringliggande kommunerna så har Svalövs kommun en överraskande hög utbildningsnivå, inte tvärt om som myten säger. Det gäller att ha kontroll på fakta när man yttrycker sig.
  Det samma gäller köpet av mark i Teckomatorp. Fakta säger att ESS kommer att byggas och att efterfrågan på boende i området kommer att öka. Om inte Svalövs kommun gör vad man kan för att möte den ökade efterfrågan kommer kommunen att i än högre grad, sjunka tillbaka som kommun med fortsatt minskande invånarantal som följd.

  Priset på marken är inget överpris om man tittar på vad tomtpriset ligger på. Om Svalövs kommun köper marken för det nu aktuella priset kommer vårt tomtpris till slutkund ändå att vara betydligt lägre än omkringliggande kommuners. I tomtprisligan kommer vi med andra ord att kvarstanna på "korp nivå" även med detta köp. Om man däremot jämför med priset för jordbruksmark så är det ett högt pris. Jordbruk är dock inte det vi tänker nyttja marken till på lång sikt. Om kommunen gör som man gjort med Tågarp, där vi inte har en kvadratmeter byggbar mark, så kommer det att få mycket svåra följder som sitter i många decennier framöver.

  SvaraRadera
 5. Priset är ett överpris jag är inte villig att låta mina skattepengar gå till att köpa mark till överpris. Sen skulle där byggas villor var det någon som sa hur skulle det var om det byggdes lgh så vi fick behålla våra ungdomar i byn. Sen är det en ren skär lögn om tågen dom går som dom vill det kan vara upp till 30 min försening och när det är helg skall man vara glad att det kommer i tid annars får man stå i torp 2 tim och frysa för man vet inte om tågen går eller ej.Sen bor det folk på denna tomt som är till salu vad händer med dom skall dom bo i ett tält hur F-N kan man riva en sådan fin gård .

  SvaraRadera
 6. Att priset är ett överpris har bara en sagesman och han har ingen specialistkunskap inom området. Vi har en fristående värdering klar om några dagar. Då får vi se vem som hade rätt. Tågens förmåga att gå i tid är en viktig fråga men över detta råder icke jag i alla fall. Däremot kommer jag att arbeta för att det skall bli halvtimmestrafik. Med en satsning på Teckomatorp kan detta bli verklighet. Lägger man armarna i kors och inte gör något annat än att gnälla blir det ingen förändring. Jag har ingen aning om vem som talat om att riva, förutom de som påstår att priset är för högt. Vill man låta sig luras av billiga politiska poäng så förstår jag att man blir förvirrad av den oriktiga informationen.

  SvaraRadera