onsdag 12 oktober 2011

Vem bestämmer priset och hur är det med utbildningsnivån?

Nu händer det massor i kommunen. Det är många debatter som pågår. Två av de hetaste just nu är mark köp och skola. Mark köpet har jag redan kommenterat i bloggen. Den hittar ni HÄR.
Däremot har kritik rests mot detta initiativ för framtiden, med argumentet att marken inte är värd så mycket som kommunen skall betala. Detta beskrivs i en artikel i Skånskan. Då måste man fråga sig följande...vem bestämmer priset? Hur mycket är marken värd? Man vill gärna jämföra med jordbruksmark. Om man gör det så är priset absolut för högt. Däremot så är det numera så att värdet på marken sätts på andra premisser. Bland annat så är det på det viset att ägare till jordbruksmark tittar på vart marken ligger geografiskt och vad den kan vara värd när man exploaterat den (dvs gjort den färdig att bebyggas). Självklart är det så att mark som ligger MYCKET nära en pågatågsstation, som i sin tur ligger MYCKET nära en av Europas största forskningsinvesteringar någonsin (ESS och MAX Lab) snabbt ökar i pris. Det kommunen kommer att betala är ett rimligt pris i förhållande till detta. När marken är i kommunens ägo, exploaterad och bebyggd kommer värdet av nya invånare i kommunen att vara långt mycket större än vad vi nu betalar. Detta är uppenbart för de flesta men inte för alla. Jag är övertygad om att medborgarna förstår hur värdefull denna satsning är för hela kommunen.

För övrigt måste jag framhålla att utbildningsnivån på kommunens invånare är relativt HÖG. Inte relativt LÅG som en del ansvariga, enligt Skånskan, har sagt. Allt enligt Statistiska Centralbyrån som varje år rapporterar om detta.
Därmed kan vi konstatera, redan som grund, att det inte är vetenskapligt fastställt att föräldrarnas utbildningsnivå har avgörande betydelse för hur deras barn lyckas i skolan dessutom är föräldrarnas utbildningsståndpunkt i Svalövs kommun HÖG. Allt annat är en myt. Därmed kan ansvariga för skolan inte gömma sig bakom dessa argument utan måste nu börja ta problemen i skolan på allvar alternativt be att få andra arbetsuppgifter.

Tobbe i Teckomatorp

2 kommentarer:

 1. 20110901 kom SCB statistik för jordbruksmark.
  +10 jord c:a 300-350000/ha. Att betala 1000000/ha ställer en hel del frågor. Visst skall säljaren ha den del av den framtida vinsten. Att den framtida vinsten skulle bli ca 300% över marknadsvärdet är en utopi. Att marken skulle stiga så mycket finns inte en chans i världen. Brukar man den är 300-350000
  maxpris med tanke på vad avkastningen är per ha.
  Närheten till Lund och den framtida ESS anges som skäl. Vad säger att forskarna kommer att bosätta sig i T-torp. Forskare från hela Europa
  kommer att använda ESS-anläggningen en kortare eller längre tid för att sedan återvända tillbaka till sina Campus. Vad som behövs för dessa forskare är möblerade forskarlägenheter som det finns ett antal av i Lund.
  Säljaren måste skratta förnöjt när han sätter in pengarna på sitt bankkonto. Han han gjort sitt livs affär! Kommunen sin sämsta affär någonsin!

  SvaraRadera
 2. Nu är det inte jordbruksmark vi talar om. Möblerade lägenheter är det ont om i Lund. Jag har full respekt för att "anonym" inte riktigt förstår omfattningen av denna etablering. Det tog tid för mig och jag är nog inte helt färdig ännu. Det jag däremot är säker på, är att "anonym" inte är ett dugg intresserad av att utveckla Svalövs kommun. Jag har full respekt för att det finns människor och till och med representanter för politiska partier som inte vill det, men jag har en annan vision för både Teckomatorp och Svalövs kommun.

  SvaraRadera