onsdag 16 november 2011

Vi måste ha mera vindkraft!

Nu betalar vi i Skåne 30 öre mer per Kwh pga att vindkraften i Danmark står still. Vindkraftsindustrins svar är "Vi måste ha mera vindkraft". Det har aldrig varit tydligare vem som betalar vinsterna i vindkraftsindustrin förren nu. Vindkraftsindustrin reser fler 150 meters möllor och vi blir blåsta.

SKÅNSKAN skriver nu om vindkraftsetablering på Söderåsen. Den är inte bara oklok som andra storskaliga vindkraftsprojekt, utan extra oklok med anledning av placeringen.

5 kommentarer:

 1. Det beror nog i och försig inte på avsaknad av vind utan avregleringen av elmarknaden (Fp är/var för denna), Barsebäcks stängning samt elexporten till övriga Europa.
  Hela den svenska elmarknaden är ett oligopol, där leverantörer a dessutom tillåts ta betslt av oss konsumenter med ett pris som bygger på den dyraste tillberkade kWh. Detta upplägg är fantastiskt, eftersom mellanskillnaden innebär stora vindter för elbolagen samtidigt som gasturbinerna aldrig kommer att tas ur drift/ersättas av effektivare reservkraft då en sådan effektivisering dirrkt påverkar elpriset neråt.

  Mats

  SvaraRadera
 2. Marknaden i mellansverige och i norrland är också avreglerad, men där är de inte beroende av vindkraft som vi i Skåne numera är. Detta är en framtidsvision som redan innfunnit sig. Det är bara att betala...

  SvaraRadera
 3. Uppmuntra förnyelsebar energi! Dock skall inte vindkraften stå på Söderåsen men gärna på slätterna så som det gör i Svalövs Kommun. Det är inte störande i nuvarande omfattning. Bra att någon vågar satsa på vindkraft - vilket vi så väl behöver!

  SvaraRadera
 4. @Mats:
  Det ökade elpriset har inte med avregleringen att göra, utan det beror på politiska styrmedel:
  1) Högre elskatter
  2) Införandet av handeln med utsläppsrätter
  3) Införandet av elcertifikatavgifter

  Att elmarknaden använder sig av marknadsprissättning ("det dyraste tillverkade kWh"), ja så funkar faktiskt alla råvarumarknader om man tänker efter. Olja, kaffe, stål etc. Elmarknaden prissätts inte annorlunda än någon annan marknad.

  SvaraRadera
 5. De pengar jag betalar för att subventionera vindkraften hade jag hellre lagt på el-effektiviseringar. Det finns många studier som visar att vi med ett sådant förfarande minskat förbrukningen mer än vad vindkraften producerar för samma subventionspengar. Det hade varit både klokt och miljövänligt. Som det ser ut just nu är det faktiskt så att vindkraften inte behövs. Sveriges elproduktion är i allt väsentligt redan synnerligen miljövänlig. Vindkraft är slöseri med utrymme.

  SvaraRadera