lördag 10 december 2011

Vindkraftverk = framtidens förnyelsebara el? tveksamt!


Jag är mycket stolt att få presentera min första "gästbloggare". det är Göran Lundqvist som publicerar sin första blogg på denna sida. I framtiden hoppas vi få nöjet att läsa hans egen blogg. När det blir aktuellt kommer ni naturligtvis att få information om det på denna sida. Lycka till Göran!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Vindkraftverk = framtidens förnyelsebara el? tveksamt!


Varför satsar Sverige så mycket på vindkraftverk? Jag kan förstå att andra länder gör det, men inte Sverige. Vi sitter i en väldig speciell sits. Låt mig förklara vad jag menar.


Mycket av debatten angående vindkraftverk handlar om att vi måste få ner vårt utsläpp av koldioxid. Koldioxid kommer mycket från förbränningen av fossila bränslen. Det finns länder i EU där fossila bränslen står för 90% av elproduktionen. Här är vindkraftverken bra, kanske inte i framtiden, men för i dagsläget få ner koldioxiden så är vindkraftverk det bästa alternativtet för nästan alla.
Sverige har 90% av vår elproduktion från kärnkraftverk och vattenverk och de delar det rätt lika. Detta innebär att byggandet av vindkraftverk tyvärr inte leder till mindre utsläpp av koldioxid.


Så, varför skall då Sverige satsa på vindkraftverk? De kan bara producera el ca 20-40% av årets timmar. Framtidens förnyelsebara el borde i vårt land kunna ersätta kärnkraftverken och detta kan inte vindkraftverken göra. Våra kärnkraftverk producerar idag 60 TWh om året. För att ersätta dessa behövs det byggas ca 16500 vindkraftverk till. Om alla 290 kommunerna dela lika på dessa får vi se 57 st i varje kommun, undra hur vår landskapsbild ser ut då. Och tyvärr fungerar inte vindkraftverk i alla kommuner...


Nästa stora problem som finns redan är något som kallas reservkraft. Pga. Vindkraftverken inte levererar el hela tiden behövs reservkraft som går in den tiden som vindkraftverken står stilla. Här kan vi då använda oss av kärnkraftverk eller vattenkraftverk. Våra vattenkraftverk går redan på 100% och de stora älverna som finns kvar skyddade av lag etc.från utbyggnad. Ska vi då bygga ut kärnkraftverken för att stötta vindkraftverken som byggs för att ersätta något som de själva är beroende av? Bättre att bara bygga ut kärnkraftverk.


Elen från vindkraftverk är tyvärr för dyr för att sälja utomlands och då måste svenska folket betala dyrare el för att elbolagen skall kunna sälja det billigare utomlands...


Sen håller ett vindkraftverk runt 20år, sen skrotas det. Där har vi skrotningskostnader som är runt 700.000kr st. Det är mycket pengar och om akitebolagen som drivit vindkraftverken olyckligtvis inte har några pengar kvar, vem skall då betala detta?


Sverige har en av världens hårdaste miljölagstiftningar och det är också därför vi har den naturen som vi har idag. Vem vill ha vindkraftverk på våra fjäll, våra Naturomården eller vid våra hem?


Kanske är det bättre att låta svenska folket slippa betala för att andra länder skall kunna köpa billig el av oss? Satsa pengar på utveckling hur vi skall minska vårt energibehov istället? Satsa på energikällor som är längsiktiga och inte behöver skrotas om 20 år och då kosta över en halv miljon kr per vindkraftverk i bara skrotkostnader. Satsa på energikällor som inte förstör vår naturintressen och leder till att vår närmsta granne är ett gigantiskt torn.


Med vänlig hälsning,
Göran Lundqvist

1 kommentar:

  1. Fortsättning följer på: http://goranlundqvist.blogspot.com/

    8)

    SvaraRadera