onsdag 8 februari 2012

Jädrar vad politiker är okunniga!

I Skånskan skriver man om Kulturberedningen och kulturdialogen. I artikeln står det:

"Så här långt har man kört huvudet i väggen till ingen nytta. Politikerna har visat ett påtagligt ointresse och en lika stor okunskap, men sedan en kulturberedning satts samman börjar ändå små steg att tas."

När man skriver på det sättet framstår det som om någon kulturarbetare eller tjänsteman satt ihop en kulturberedning och tvingat dit politikerna. Man glömmer helt att hela tillställningen är ett initiativ från politiker i allmänhet och Folkpartiet i synnerhet. Det gör mig oerhört ledsen när man vinklar verkligheten på detta sätt och struntar i att nämna att Folkpartiets motion startade det hela. Misskrediterande tidningsartiklar, anonyma Facebook-sidor och påhopp i kommunfullmäktige har blivit belöningen för att vi verkligen vill åstadkomma en förändring.

Det är helt rätt att kritisera politiker när de gör fel men det är fel att kritisera politiker när de för en gångs skull gör rätt.

Tobbe i Teckomatorp

25 kommentarer:

 1. Ja ibland känns det rätt så orättvist. Men en sak är iaf skönt. Vi slipper numera gissa om det händer något, för nu VET vi att det händer saker, och vi kan dessutom påverka det som händer, mer än att starta en anonym facebooksida. Tänk på det nästa gång du blir irriterad på någon som inte hade velat något hellre än att kunna påverka mera... :)

  SvaraRadera
 2. Fiins det något värre än folk som inte vågar stå för sin åsikt?
  Vågar man inte stå för vad man tycker så är det väll bättre att vara tyst.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också att det är märkligt att folk tycker det är okej att gå med sådana åsikter och göra det under anonymitet- det är också svårt att bemöta för den andra parten då man inte har någon att svara.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag håller med alla kommentarer. Man får kanske ta det med jämn mod och se tiden an. Förhoppningen är ju att Kulturberedningen kall skapa bättre förhållanden för medborgarna att få kulturupplevelser i kommunen framöver. Problemet är nog att en del kulturarbetare fått för sig att kulturberedningen är till för att de skall få större inkomster. Men då kan jag säga att det inte är huvudmålet. Målet är medborgarnas bästa inte någon enskilds plånboks bästa. Det är kanske missförstånd på den punkten som ligger till grund för det negativa saldot avseende förväntningar som tydligen finns. Nu lämnar jag detta och går vidare för att fortsätta att arbeta för medborgarnas bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väldigt glad för initiativet till en kulturdialog och kulturberedning. Alla som jag hörde på mötet var också positiva och bjöd frikostigt på idéer och tips på hur man kan få kulturen att gå framåt i kommunen. Inte hörde jag någon som bara kämpade för sina egna inkomster.
   Nej, de flesta av oss kulturarbetare på kulturdialogen ägnar mycket tid åt ideellt arbete för just medborgarnas skull. Min försörjning gör jag på den internationella marknaden. Inte i Svalöv. Här lägger jag mycket tid på gratisarbete.
   Jag fick inte betalt på mötet, inte någon annan av kulturaktörerna heller skulle jag tro, och inte klagade vi över det.
   Politiker och tjänstemän fick väl däremot betalt.
   Din kommentar här är kränkande, och det är just sådant misskrediterande från de styrande i kommunen som kan få en att tappa all inspiration. I ditt inlägg är vi kulturaktörer tydligen inte ens medborgare?! Som tur är möter jag sedan publiken till arrangemangen och då känns det bättre.
   Vad jag önskar är att kommunen stöttar kulturen och allt ideellt arbete. Som det är idag så är nog Svalöv en av de få kommunerna som inte ens har någon länk som heter kultur på sin hemsida. Sådant kan ju vara bra att påpeka.
   Det hade inte heller skadat med en större kulturbudget än 38kr/inv när liknande kommuner har ett snitt på 248kr. Inte för att stoppa i min ficka, men för att stötta den ideella verksamheten så att den når ut till fler, t.ex för att anställa en kultursamordnare i kommunen. Det skulle kunna göra kommunen ännu mer attraktiv att bo i.
   Mötet var i sin helhet väldigt inspirerande. Det var synd att behöva läsa din kommentar efteråt.

   Radera
 5. obs: inte fel om det också ramlar ner lite pengar i kulturarbetarnas fickor. Det kan säkert behövas ibland, men det får säkert anses vara överkurs här :-)

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. "Problemet är nog att en del kulturarbetare fått för sig att kulturberedningen är till för att de skall få större inkomster.", skriver Tobbe i bloggen. Tobbe: jag har inte hör en enda kulturarbetare framföra den förhoppningen. Om kommunal support med t ex marknadsföring skulle leda till bättre inkomster för vissa kulturarbetare, fint, det är ju en fantastisk spin-off. Själv lägger jag massor med ideell tid på att arrangera i KF Akustik och får inte en spänn för det för personlig del och har aldrig räknat med det heller. (Patrik Månsson)

  SvaraRadera
 8. Ideellt arbete är beundransvärt och bra för vårt samhälle. Det är dessutom roligt. Jag arbetar själv ideellt i mitt demokratiarbete inom politiken, som facklig företrädare, inom föreningar som Torpardagen och Nattvandrarna, jag har under tre år jobbat ideellt i en Musikförening i Stockholm och jag jobbar ideellt även inom Svenska Kyrkan. Det blir ganska mycket tid en normal månad och det är väldigt roligt och stimulerande. Jag känner väl till många olika ideella verksamheters villkor.

  Örjan Righard vinklar det jag skrivit på ett mycket obehagligt sätt. Han påstår att jag på något sätt skulle kritisera de personer som engagerat sig i Svalövs kommuns kulturdialog. Så är inte fallet. Det jag skriver är en kommentar med efterföljande dialog som bemöter påhoppet i en tidningsartikel samt den kampanj som drivs mot oss på Facebook. Dessa företeelser känner Örjan väl till och ändå vinklar han detta i en helt annan riktning. Man kan undra varför.
  En företeelse inom politiken jag stött på ett antal gånger sedan jag började i Svalövs kommuns kommunfullmäktige 2006 är att man använder en politisk plattform för att nå andra målsättningar. Jag har mer än en gång sett hur personer nyttjat kommunfullmäktige för att politiskt driva frågor som uppenbart gynnar dem själva på något sätt. Detta tycke jag är obehagligt och jag är rädd för att detta öppnar dörren mot ett samhälle jag inte eftersträvar. Att nyttja politiska plattformar för att driva frågor på detta sätt kommer jag alltid att ha kommentarer på. Jag har också sett hur man nyttjar olika utomparlamentariska forum för att driva sin partipolitik. Vissa gör det öppet, och det är bra och berikande. Vissa gör det under falsk flagg genom att försöka dölja att det i botten finns en politisk agenda. Det är helt tillåtet men jag tycker det är oärligt och lite märkligt i ett demokratiskt samhälle som Sverige.
  Därför är det särskilt intressant att det just är Örjan Righard, som företrädare för Miljöpartiet, som gör denna typ av kommentarer. Jag är den första att hoppas att detta inte är en bekräftelse på de farhågor jag har och att det finns ett gott uppsåt. Däremot kan inte Örjan värja sig för det faktum att det han skriver är ett inlägg i den kampanj Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, drivit, sedan flera månader, för att påverka konkreta politiska frågor när man inte lyckats vinna majoritet i kommunfullmäktige.
  Inlägget kan aldrig vara kränkande i hans roll som deltagare i Kulturdialogen, (om han nu var där som kulturarbetare och inte politiker) för det är inte den verksamheten som berörs av det jag skriver. Jag vet att kulturdialogen och Kulturberedningen kommer att producera en kulturplan som kommer att öka möjligheterna för kommunens invånare att få berikande kulturupplevelser. Detta är det grundläggande syftet. Vi skall genom kulturplanen koordinera och informera om alla de fantastiska kulturverksamheter vi har i vår kommun. Där kommunen är en stor resurs genom att vi satsar på bibliotek, stödjer Kulturhuset, avdelar en del av investeringarna till konstnärlig utsmyckning och mycket annat som våra politiska motståndare inte vill tala om när de försöker påvisa med ekonomiska beräkningar att vi inte satsar på kulturen i Svalövs Kommun. Nej, vi ser till att något händer till gagn för medborgarna. Förhoppningen är att kulturplanen även skall ge alla som arbetar ideellt, men även de som har kulturen som levebröd, något bättre möjligheter att verka. Detta är så viktigt att jag fortsätter detta arbete trots attackerna från Miljöpartiets politiska företrädare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att utnyttja sin politiska ställning för att skapa egen vinning är en variant av korruption som vi båda föraktar. Tyvärr är det nog så att makt i alla dess former och sammanhang korrumperar. Jag är helt grön ifråga om lokalpolitik men hoppas det finns kontrollfunktioner och verktyg inbyggda i de kommunala processerna som kvalitetssäkrar verksamheten. Och för den delen stoppar maktmissbruk och beslut som går emot folkviljan. (Patrik Månsson)

   Radera
 9. Jag vill också kommentera Partik Månssons inlägg: Nej, jag har aldrig heller hört någon av alla de som talat i egen sak politiskt, nämna att de gör det för ett särskilt personligt syfte. De flesta är kloka nog att hålla en låg profil avseende detta. Det är alltid extra lätt att hålla sig från den fallgropen om man som du, jobbar ideellt och ofta till och med får lägga till egna pengar för att få det att gå runt. Den verksamhet ni bedriver i Akustik är uppskattad och fantastiskt trevlig. Jag hoppas verkligen att dessa politiska krumbukter inte får negativ inverkan på ditt engagemang. Jag kommer i alla fall att göra vad jag kan för att du och andra ideella och yrkesverksamma kulturarbetare som bedriver en verksamhet som är efterfrågad, skall kunna fortsätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar. Eftersom Örjan är en god vän är jag frestad att att kommentera citat: "politiska krumbukter", men det gör jag inte. Mitt engagemang för Akustik påverkas inte ett skvatt av denna diskussion, jag tycker tvärtom att det är jättebra om kulturen får större utrymme i Svalöv för uppenbarligen ligger vi långt efter de flesta andra kommuner. Förra veckans Kulturdialog är en spännande start för ett förhoppningsvis närmare samarbete och heder åt dem som lyssnat på kulturutövarna och tog initiativet till den! Till sist vill jag konstatera att utan Örjan & hans frus Gamla Skola och deras ideella engagemnag skulle det inte bli många Akustikarrangemang!

   Radera
  2. Snabb kommentar: Jag tror att kommunen tjänar på kulturutövarna. Det har flyttat in ganska många nya unga familjer till Röstånga på senare tid och de jag har träffat säger att det kulturella livet i byn och trakten var väldigt bidragande till beslutet. Det vore trevligt att se samma trend i hela kommunen!

   Radera
  3. Jag är helt säker på att kommunen tjänar på Kulturutövarna. Det är därför jag drivit igenom idén med en Kulturberedning.

   Radera
  4. Jo, förresten...som du ser nedan är jag och Örjan inte riktigt överens om huruvida han är politiker eller ej. Om jag har fel i detta, så har jag fel. Då har jag för vana att erkänna det och be om ursäkt.

   Radera
  5. Man kan ju vara politiskt aktiv och vara aktiv i ideella sammanhang eller vice versa och det är storsint att kunna be om ursäkt. Örjan är enormt viktig för Akustik - han&frun har lokalen, lägger mycket jobb inom föreningen och (misstänker jag) går ekonomiskt back på verksamheten. Han agiterar aldrig för MP på konserterna och både han och jag har varit på alla vi haft. Nu när mina barn börjat bli stora har jag faktiskt funderat själv på att aktivera mej lokalpolitiskt och då delvis av ideella skäl; man lägger egen tid på att bidra till att vettiga beslut fattas för efter vad jag förstår så är ersättningen för nämndemän/kvinnor ganska blygsam. Men naturligtvis även för att det är spännande att vara med där det händer. I KF Akustik har jag numera som tumregel att bara arrangera sådant jag tycker är roligt för att inte bränna ut mej pga allt jobb bakom men jag är gärna med som funktionär om någon annan arrar något. Men det är tråkigt när ingen kommer eller om någon annan får beröm när ett arr blir succé. Kanske var lite samma reaktion som triggade dej att skriva detta ursprungliga blogginlägg - att kritiseras för något när din avsikt faktiskt var god! Dessutom är det surt att inte få creds för vad man gjort eller initiativ man tagit. Whatever, jag är ingenjör inte psykolog och just nu brinner jag för att Magasinet ska få stå kvar och att vi gör något vettigt av det som fungerar ur alla aspekter. Kulturdialogen var helt kanon men eftersom dom flesta som var där var FÖR dess bevarande - vi gjorde ju handuppräckning - så ser jag en risk för att det kan bli komplicerat. Tänk om vi kunde kombinera Magasinet med Kulturdialogen och låta byggnaden på något sätt manifestera Svalövs nya kulturinriktning - ett FOLKETS hus, typ! Jag har mejlat ett förslag till kommunen ikväll och om du vill bollar jag gärna idéer: har emial patrik.mansson@gmail.com

   Radera
 10. Om man deltar i debatten ägnar man sig då åt "politiska krumbukter"?
  En så nedsättande syn på engagemang från frivilliga krafter är beklämmande.
  Vad är det som gör att jag bor i närheten av Ask?
  Jo, naturen och kulturen och alla visionära människor som bidrar till att göra detta till en spännande plats att leva på. De arbetar mycket sällan för egen vinning, och lyckas de försörja sig på sin verksamhet skall vi vara glada och tacksamma för det. De inspirerar nya entreprenörer/kulturutövare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man är vald politiker och driver sin politik på det sätt man gjort på anonyma Facebook sidor, vilket är fokus för min kritik, blir det enligt mig krumbukter. Detta har inget att göra med det engagemang som många på både frivillig och proffesionell väg visar. Det tycker inte jag är en särskilt beklämmande synpunkt. Att delta i debatten är bra och det välkomnar jag. Välkommen.

   Radera
 11. Den enda rollen som jag kände att jag hade på kulturdialogen var kulturutövarens.
  Jag känner mig inte så träffad av att jag skulle drivas av politiska konspirationer. Jag förstår att du ser mitt inlägg som ett Miljöpartistiskt inlägg eftersom jag har varit aktiv i mp, men jag drog mig undan efter förra valet eftersom jag inte är så intresserad av partiprestige och har inte varit på något sammanträde sedan dess. Tidigare när jag satt med i nämnder höll jag mig noga undan kulturfrågor för att inte blanda mitt yrke med politik.
  Jag har därför inte insikt för att förstå vad du menar med att jag skulle bekräfta dina farhågor. Om vaddå? Det är endel luddiga antydningar i ditt svar som jag inte förstår.
  Att miljöpartiet vill "påverka konkreta politiska frågor när man inte lyckats vinna majoritet i kommunfullmäktige" är väl bara ett oppositionspartis plikt? Se det som en tillgång att det finns ett engagemang och en debatt kring politik.

  Jag tyckte också att det var en lite orolig stämning på fb-sidan "Svalövs kulturdialog" som du kanske syftar på. Därför skrev jag ett inlägg som löd:

  "Jag är glad att det finns dem i kommunen som har tagit tag i detta och skapat en kulturberedning, för det behövs verkligen en nysatsning på kulturen i Svalövs kommun.
  Jag hoppas att det blir ett inspirerande möte där vi alla är i samma lag med en önskan om att ge kulturen bättre förutsättningar. Bara det att få träffa så många andra kulturutövare och de mest kulturintresserade politikerna och tjänstemännen ska bli kul.
  Vi ses!"
  Det skrev jag i all välmening med förhoppningen att det skulle bli ett positivt och lyckat möte, vilket det blev. Jag tyckte att det verkade ha blivit en "vi och dom" stämning från båda hållen som skulle vara olycklig.
  Det är klart att jag är kulturintresserad och därför gärna vill ha ökat fokus och höjda anslag till kulturen i kommunen, precis som du som militär kanske vill ha höjda anslag till försvaret. Inte för att man nödvändigtvis vill ha pengarna i egen ficka, utan för att det är något man är engagerad i och ser behovet av.

  Du skriver att inlägget inte kan vara kränkande för mig som kulturarbetare, men det är ju just till oss du vänder dig i inlägget som jag svarade på "Problemet är nog att en del kulturarbetare fått för sig att kulturberedningen är till för att de skall få större inkomster", det var därför jag reagerade.
  Om jag inte svarar mer här så beror det på att jag troligen inte kommer att gå in på din blogg särskilt ofta. Vill du att jag förklarar mig mer så skicka mig ett meddelande är du snäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte höja anslagen till Försvarsmakten. De är fullt tillräckliga kopplat till den hotbild vi har för tillfället. Jag tror till och med att det skulle gå att få ut mer effekt med nuvarande anslag om man gjorde vissa förändringar.
   Enligt de uppgifter som framgår av kommunens register för förtroendevalda så har du fortfarande uppdrag. Därmed är du också rimligen politiker och blir också sedd som en sådan. Nu kan det vara så att det står fel i registret. I så fall ber jag dig hemskt mycket om ursäkt. Jag kan vara vass men jag har också förmågan att be om ursäkt om jag har fel. Vore spännande att få besked om huruvida du är politiker eller inte. I mitt inlägg vänder jag mig till vissa kulturarbetare. Långt i från alla. Jag har sett och hört agerande i kulturlivet som inte är smickrande. Dock är de allra flesta riktigt reko och dessutom mycket intressanta. När det gäller kommunens kulturberedning blev jag uppriktigt ledsen över att som politiker bli hånad för att jag inget kan och inget vill när jag faktiskt, efter bästa förmåga (som jag mycket väl vet är begränsad) faktiskt har försökt. När jag sedan vädrade min frustration över detta blev jag mest hånad. Det är mycket trist och resulterar snabbt i att man tappar engagemanget. Politik är också en verksamhet som bygger på idealism, kreativitet och engagemang. Både du och jag vet att detta är ändliga resurser.

   Radera
 12. Hej Tobbe!

  Kritisk vasshet och nedlåtande attityder i allas uttalanden och beteenden, när det sker, är uttryck för personlig känslighet, vilket vi ibland försöker dölja med politisk retorik och principlagar. Och så finns förstås prestige, antingen den är personlig eller uttrycks i flock. Det är som det är och kan analyseras hit och dit i evighet - men vår framtida samhällsutveckling går smidigare om vi skapar distans till ofullkomligheterna och de tillfälliga orättvisorna och istället fokuserar mer på att visa vägen mot en bättre värld. Kommer dock aldrig att ske utan gnissel och stångande eftersom våra intressen och personligheter skiljer sig, men i samhällsutveckling via kultur måste politiker kunna involvera ett större inflytande från människor som jobbar med kultur på olika sätt.
  Det blir konstigt om t.ex näringslivsutveckling inte baseras på människor med kunskap och intresse för näringslivsutveckling.
  Väldigt bra med ert initiativ till kulturdialogen, och jag hoppas att man från politiskt håll fortsätter att lyssna på kulturarbetarna. Låt det inte bara få bli en politisk uppvisning för att vinna politiska poänger. Kultur är någonting som är så mycket större än så, och den är framför allt viktig för vår utveckling som individer. Kultur kan motverka förstelning i vårt seende och känsla, och den kan förändra socialt, därför måste den få högre prioritet.

  SvaraRadera
 13. Hej Bengt

  Nej, jag går inte alltid i flock utan agerar efter min övertygelse och mitt hjärta. I bland leder det mig fel men turligt nog, tillräckligt ofta rätt. Jag kan därför inte uttala mig om man från politiskt håll kommer att fortsätta att lyssna. Däremot har vi i vårt parti ett antal personer med hygglig erfarenhet av denna typ av frågor så jag kan garantera att vår motion som ledde fram till denna beredning och till kulturdialogen kommer från hjärtat och inte från någon suspekt utgångspunkt av populism. För övrigt ligger inte populism särskilt högt i kurs hos mig. Jag tror att den typen av agerande inte ger hållbar trovärdighet. det är bättre att följa sin övertygelse än att följa opinionssiffrorna. Själv är jag dessutom så gammal att jag inte har någon karriär att bevaka. Till grund för min vasshet ligger i detta fall att jag blev uppriktigt ledsen över hur vår ansträngning att få till detta bemöttes i tidningsartiklar och i andra forum. Jag är helt säker på att jag kommer att komma över det också och i stället få njuta av det goda som kommer ur arbetet med Kulturberedningen. Jag är redan glad över att du kommenterat här eftersom jag tycker att du förefaller vara en klok människa.

  SvaraRadera
 14. Tobbe. Vad vill du säga med att du gör så mycket ideellt? Det orkar ingen om man dessutom förvarvsarbetar.
  Blir det så bra?

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Många människor tror att alla som är engagerade i demokrati och politik har enorma löner för sin insats. Det jag vill säga är att de allra flesta, i likhet med mig, gör det mesta av det politiska arbetet helt idéellt, helt utan ersättningar på något sätt. Det är bra och så skall det vara. Det är bara det att vi vanliga människor som jobbar idéellt på grund av att vi tycker att det är så himla roligt, blir ständigt kränkta av folk som påstår att vi tjänar ohemult mycket pengar och borde stå till förfogande ännu mer än vi redan gör. Jo, i likhet med alla människor i vårt land, som är engagerade i idrottsföreningar och andra typer av föreningar, så orkar även vi som är engagerade i politik och andra idéella verksamheter, massor trots att vi också förvärvsarbetar. Dessutom brukar det bli ganska bra, som en extra bonus. Det var det jag ville säga.

  SvaraRadera