tisdag 15 maj 2012

Nä, varför undersöka något nytt?

Märkligt nog valde Centerpartiet i kommunen att kräva att vi inte skall gå vidare och undersöka om det är bra för kommunen att ingå i ett kommunalförbund avseende vår räddningstjänst. Frågan just nu, som Centern avvisat, är om vi skall vara med och undersöka om det är en bra idé.
Om vi kommer fram till att det inte är bra kan vi fortfarande säga NEJ!.

Jag förstår verkligen att man i ett senare läge, om detta inte är fördelaktigt för kommunen, väljer att säga nej. Jag kommer själv att ställa mig i täten för ett nej om det inte är bra för kommunens medborgare.
Men att inte vilja vara med och ens undersöka möjligheterna...det förstår jag inte. Centern vill med andra ord inte ta chansen att undersöka om en annan lösning är bättre och billigare för våra medborgare. Att sköta räddningstjänsten själv kommer att bli en dyr historia. Samarbete medför att vi kan säkra kvalitén och mångfalden i Räddningstjänsten. Samarbete medför att vi kan ha råd att fortsätta att värna de frivilliga räddningsvärnen som är så viktiga för oss alla i kommunen. Samarbete gör att vi får marginaler i både ekonomin och kvalitén. Ensam är aldrig stark. Bara dum och fåfäng. Ingenting är bra som det är. Om man stannar utvecklingen börjar man snabbt gå baklänges.
Nej, låt oss strunta i oansvariga ställningstagande att vi är oss själv nock och lyfta på alla stenar för att få en modernare, effektivare och mera prisvärd kommunal verksamhet i räddningstjänsten, som i all annan kommunal verksamhet.

Svalövs kommun behöver verkligen moderniseras.

Tobbe i Teckomatorp

PS. I Skånskan kan man läsa mer DS.

7 kommentarer:

 1. Obegripligt av C att ta ställning innan utredningen är klar om det är en fördel eller inte att vara med i detta projekt.
  Känns som C är i trotsåldern - de säger nej till allt fastän det kan innebära kostnadsbesparningar för kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker i alla fall att man skall ta varje tillfälle att undersöka om man kan bli mer kostnadseffektiv. För mig innebär det att vi får samma eller högre kvalitet till lägre pris. Har man inte den strävan så företräder man inte skattebetalarna i alla fall.

   //Tobbe

   Radera
 2. Folkpartiet med Torbjörn Ekelund i spetsen ondgör sig över Centerpartiet i Svalöv och att vi har tagit ställning i frågan att bilda ett räddningsförbund i Nordvästra Skåne. Vi har nogsamt studerat den utredning som Publik Partner har genomfört på uppdrag av Skåne Nordväst. Vi har inte funnit något som utgör en bättre lösning än den vi redan har i dag. Vi har ett mycket gott samarbete med Landskrona och Bjuvs Kommuner vad beträffar räddningstjänstens funktioner. Samarbetet har inneburit att vi har kunnat utveckla vår kompetens och möjliggjort satsningar för framtiden. Att vi i Centerpartiet skulle vara oansvariga i denna fråga är ett synnerligt kraftigt påhopp på oss som värnar om både den demokratiska processen och om kommunens ekonomi. Torbjörn Ekelund beskriver att vår räddningstjänst är omodern, mindre effektiv och alldeles för hög i kostnadsläge. Det är vad man kan tolka hans sätt att se på nuvarande samarbete med Landskrona och Bjuvs Kommuner. Det senare kan lätt motbevisas. Om vi skulle ha samma kostnad/invånare som Helsingborg, skulle det kosta skattebetalarna i Svalövs kommun ca 900 000 kr mer per år. Jag tycker dessutom att man skall ha respekt för varandras olika uppfattning och inte som Torbjörn uttala sig nedlåtande om vårt sätt att se på denna fråga.

  Christer Laurell (C)

  SvaraRadera
 3. Som jag sagt tidigare tycker jag att det är oansvarigt att stoppa en utredning innan utredningen har gjorts. Det står jag för och det är inte nedlåtande eller respektlöst att tycka så. Jag står också för att jag tycker att Centerpartiet beter sig mycket märkligt och oansvarit när de i likehet med andra partier, i Landskrona, politiserar en så viktig fråga. Jag tycker dessutom att man borde skämmas när man slår i allmänheten att det sammarbete vi har idag är ett framtida alternativ till en räddningstjänst i Skåne Nodrväst. Bjuv fortsätter samarbetet mot en Skåne Nordväst lösning, och om de tycker att det blir bra så drar de sig ur det samarbete vi har nu. Landskrona vill lösa problemen själva. Risken är överhängande att vi i Svalövs kommuns står ensamma kvar. Då BLIR det dyrt. Jag har aldrig uttalat mig om dagens kostnader. Att påstå det är lögn. Jag förtår inte riktigt varför centerpartiet vill lägga detta i min mun. Jag tycker det är tråkigt att Centerpartiet inte tycker, att jag får tycka, att de gör ett dåligt val utan att skruva upp tonläget som man gjort från Christer Laurells sida. Men det är kanske en Centerpartistisk inställning att man är nedlåtande om man inte tycker som de tycker. Jag står fast vid att man bör undersöka hur en framtida lösning skall se ut. Blir den dålig säger man nej då. Inte nu.

  SvaraRadera
 4. En av anledningarna till att bilda Räddningsförbundet Skåne Nordväst är att man som liten kommun inte har de resurser till allt som berör arbete med räddning (kemikalieolycka mm). C tar ställning innan utredningen är klar och vilka kostnader det blir fråga om för varje deltagande kommun är för mig obegripligt.
  Skriver ännu en gång - känns som om C är i trotsåldern man säger NEJ till allt fastän det kan bli kostnadsbesparingar för varje deltagande kommun och en bättre Räddningstjänst med fler resurser.

  SvaraRadera
 5. Ett räddningsförbund skulle väl innebära att C tappar makten - för de är bara ett litet pluttparti i de flesta andra kommuner runt omkring.

  SvaraRadera
 6. Jag är inte säker på att det handlar om makt. Snarare är det ett smart sätt att göra politik. Räddningstjänsten är oerhört viktig och en basal funktion för alla våra invånare. Det är lätt att få tidningsartiklar på att politisera räddningstjänsten. Det är inte första gången det händer. Vill man profilera sig är det bara att dra några växlar på räddningstjänsten. Så gör Socialdemokraterna i Landskrona och så verkar också Centerpartiet vilja göra i Svalöv. Smart och naturligt om man sitter i opposition. I opposition kan man köra vilka race som helst utan att behöva ta ansvar. Inget konstigt och ganska vanligt.

  SvaraRadera