tisdag 19 juni 2012

Konstgräsplan igen

Det var en ovanligt trevlig kväll i Kommunfullmäktige i går. Hela salen var fylld av människor och massor av barn. Barnen var fantastiskt duktiga och orkade genomlida en lång genomgång avseende budget för 2013. Vår ekonomichef gjorde ett bra jobb och skojade med barnen. Utan dessa uppmuntrande skämt hade det varit mycket tråkigare, för barnen i allmänhet men säker för oss andra också. Anledningen till den stora tillströmningen var nu inte att man plötsligt blivit intresserad av politik i allmänhet. Nej, skälet är att det offentliggjorts att det sannolika beslutet i Välfärdsutskottet kommer att bli att den första av kommunens konstgräsplaner för fotboll kommer att förläggas till Teckomatorp. Det är mycket roligt att se hur frågor på detta vis engagerar människor. Det är den typen av engagemang som lett mig rakt in i ett, för många, märkligt fritidsintresse som politiker. Jag började min verksamhet som fritidspolitiker som en följd av engagemang i Föräldrarådet i Parkskolan i Teckomatorp. Där är jag sedan länge inte längre medlem, men intresset för Svalövs kommuns utveckling hänger sig kvar och växer sig starkare. Jag hoppas att någon eller några av de intresserade från igår också tar kontakt med ett politiskt parti och blir medlem. Det är nämligen så man verkligen kan påverka.

På gårdagens möte i kommunfullmäktige resulterade den lyckade aktionen till att politikerna inte kunde hejda sig i överbuden avseende när en konstgräsplan skall anläggas. Centerpartiet hade, för att vara extra tydliga med hur känsliga de är för vad väljarna vill, tom slängt in en ny investeringsplan i ärendet om budget 2013. Den var så ny att pappret fortfarande var varmt. Det verkade dessutom som om man inte tagit sig tiden att tala med sin sammarbetspartner, Kristdemokraterna om frågan. Så blir det när engagemanget tar överhanden och man tappar balansen lite. Om det vore valår hade det varit ett tecken på valfeber. Nu vet jag inte riktigt.

I sakfrågan har i alla fall jag samma uppfattning som jag haft hela tiden. Vi måste få ordning på vad vi vill med hela området runt Svalövs nya idrottshall med omklädningsrum, fotbollsplaner, matsal till skolan och kanske tom ett bibliotek (åtminstone på sikt). När vi vet hur vi vill ha det på detta område är det läge att börja jobba. Om det i detta läget, när planen börjar bli klar, är ok att börja med att anlägga en konstgräsplan eller om man skall göra det i en annan ordning måste människor med kompetens på området, föreslå. Om vi skall nå dit, och göra det snabbt så krävs sammarbete, inte konflikt. Om alla samlar krafterna, politiker, idrottsföreningar, ledare, föräldrar och ungdomar. Om alla börjar samarbeta och lägger konflikten åt sidan så kommer vi dit mycket fortare. Kanske fortare än vi tror. Det jag är säker på är att det kommer att bli fler än en plan i kommunen. Så är det. Allt annat är politiskt mycket svårt att överleva oavsett vilket parti man tillhör.

Tobbe i Teckomatorp

PS. De senaste tidningsartiklarna om konstgräsplaner hittar man HÄR och HÄR. DS.

10 kommentarer:

 1. Marcus Zadenius19 juni 2012 13:17

  Tänk att det finns så kloka människor. Hoppas de i Svalöv inser samma sak. Den som väntar på något bra väntar inte för länge!

  SvaraRadera
 2. Jag tror att både människorna i Svalöv och människorna i Teckomatorp i de allra flesta fallen vet att samarbete är nyckeln till framgång. För Svalövs del blir väntan något längre än för Teckomatorp, om beslutet fattas. Men å andra sidan blir effekten i Svalöv så mycket större med ett helt förnyat område för idrott och rekreation. Jag tror och hoppas att det blir riktigt bra. Bara vi tar bort risken att göra fel genom att "rusa i konfekten" utan att vi tillåter oss att "göra en plan innan vi anlägger en plan".

  SvaraRadera
 3. Jag tycker man måste sätta detta i relation till vad det andra verksamheter kostar. Kommunen väljer att lägga 4 miljoner (MINST!) och dessutom underhållskostnader på detta (antar jag?) på plastgräs och samtidigt konstateras det att t.ex. LSS kostar en del. Ställ dem mot varandra! Jag var skeptisk redan när detta kom på tal för jag anser att man kan lägga dessa pengar på andra ställen som är viktigare för att utveckla våran kommun, men så är jag inte fotbollsmänniska heller. Och det är fler med mig som inte är det, men de som inte är aktiva i fotbollens värld glömmer man liksom bort i all hets över att kunna "konkurrera" med ... Ja, med vem då?

  Från Kågeröd till Teckomatorp är det 16 km, tar 20 minuter att köra. Känns väl rätt okej, eller? Från Röstånga till Teckomatorp är det 24 km, från Tågarp till Teckomatorp 16 km, från Billeberga till Teckomatorp är det 7.8 km och från Svalöv till Teckomatorp är det 6.6 km. Det finns dessutom en helt okej cykelväg mellan Svalöv Och Teckomatorp. Det är inga oöverstigliga sträckor direkt.

  Kontentan av det hela för mig är att man nog faktiskt borde kunna hejda sig lite från andra håll och inse att det är rätt bra att kunna få EN konstgräsplan till en början, att det är "långt" dit är nog ta mig tusan dagens ilandsproblem.

  Jag ser med glädje framemot den dagen kommunen bestämmer sig för att bygga två-tre nya ridhus och stå för driften av dessa, borde inte vara omöjligt med tanke på att ridsporten är den största motionsidrotten i Sverige.

  Fast det kommer ju inte att hända: Vi måste ju bygga platsgräsplaner till alla orter i kommunen. Annars går vi uppenbarligen under och alla föräldrar skjutsar sina framtida fotbollshjältar till barn till andra kommuner. Jaja, den som lever får se fortsättningen i denna frågan.

  SvaraRadera
 4. Det finns definitivt många andra behov att titta på. Dessutom är det viktigt att stödja andra idrotter än fotbollen. Vi har tex nyligen satsat en hel del på att förbättra idrottshallen i Kågeröd för att ge Röstångagymnasterna bättre träningsmöjligheter. Vad jag vet finns det en hel del ridhus i kommunen men det behövs kanske mer. Fotbollen har en stark föreningsstruktur och är en skicklig lobbyist. Det visar bla gårdagens manifestation. Man har lätt för att mobilisera människor. Det får politiker att reagera. Som jag skrev började man nästan bjuda över varandra och några partier har ju följt frågan mycket nära och var på hugget och ändrade sin inveteringsplan timmarna innan fullmäktigemötet. Så är det i politikens underbara värld.

  SvaraRadera
 5. Det finns ett par ridhus i kommunen ja, men det är ju inte direkt så att kommunen väljer att lägga pengar på den idrotten. Egentligen ville jag mest lyfta att människorna som nu verkligen vill ha dessa planerna borde se bortom det faktum att det förmodligen inte kommer två eller tre planer samtidigt utan att de kanske får välja att pendla ett par mil då och då för att ta sig till den plan som byggs först. Jag blir lite illa till mods när man inte ser det övriga behovet i kommunen utan aktivt bara väljer att se just bara fotbollen, som att det är det som kommer att rädda världen.

  Konstgräsplan (er) kommer. Det är mer än vad andra klubbar får bara sådär.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår resonemanget och debatten om konstgräsplaner har faktiskt startat en spirande sidodebatt om just det du skriver om. Jag tror att det finns stora förutsättningar att denna konstgräsdebatt kommer att få en spin off i en debatt om hur vi fördelar det totala stödet till idrotten. Jag är själv nyfiken på hur detta ser ut. Jag har faktiskt väldigt lite fakta om detta förhållande och därför undviker jag att debattera frågan. Jag gillar inte att tala om saker som jag är helt okunnig om. Tack för att du ytterligare förstärker denna tanke för detta skall jag titta på så jag blir klokare.

  SvaraRadera
 7. Jag skulle önska mig att du engagerar dig för en hundrastgård i mitten av travbanan.

  Travbanan används av många människor, hundägare, ryttare, joggare, barn och 'vanliga' motionärer. Jag skulle önska att man gjorde en hundrastgård i mitten av travbanan där hundarna kan umgås och man kan träna. Där skulle gärna vara en gammalt fällt dött träd, finns redan ett dött träd på travbanan, några stora stenar, en till hundlatrin och en bänk. Sen önskar jag också att man bredvid travbanan la 'gummiplattor' och satte en gungställning med en stor 'nätgunga', för flera personer.

  Detta är inte enbart bra för hundmänniskor utan kan vara ett litet andrum föR människor med psykiska besvär.. Det är väldigt rogivande att ligga i en sådan gunga och titta upp i himlen, se och höra vinden i träden och fåglarna. Det är skönt både på dag och natt. För många som är depprimerade är det skönare att gå ut på natten då det är lugnare och inte så mycket folk i rörelse. Ett andningsställe hade jag uppskattat.

  I kågröd finns skogen, i Svalöv brukshundsklubben... Men i torp finns parken och btkemi... Parken får man ej ha lösa hundar, vid bt är jag osäker. Men där är hål till järnväg och dammar....

  Det finns hundrädda människor samt så ligger Travbanan nära järnvägen och en vältrafikerad väg i närheten.

  Jag hade också önskat ett 'löfte' av kommunen att låta självs travspåret på travbanan vara ifred även om det, förhoppningsvis inte, blir hus på resterande mark. Sen så skulle man kunna så/sätta ett solrosfält där. Det är bra för djurlivet och så är det väldigt vackert. Hade nog blivit lite 'omtalat' + så kan man få bidrag ifrån länsstyrelsen till detta.

  Vad tror du. Är det lönt att skriva ner funderingarna och skicka in till kommunen eller är det dömt att misslyckas på förhand? Det borde faktiskt inte behöva kosta så mycket.

  Vänligen Anna

  Fotboll läggs det en massa pengar på men ej på andra 'idrotter/fritidsintresse'.

  SvaraRadera
 8. Hej Anna.
  Du har rätt avseende att fotbollen har haft en god förmåga att lobba för sin verksamhet och därmed få mycket resurser till sitt förfogande. Fotbollsföreningarna engagerar många människor. Jag skall vid tillfälle kolla hur det blir om man delar antalet kronor på antalet engagerade människor inom fotbollsverksamheten. Det kanske inte är så mycket per person då. Jag tycker att du har en intressant tanke när du säger att det inte finns något bra ställe att ha hundarna lösa i Teckomatorp på grund av vägar och järnvägen. Skall man ha hunden lös inom de områden som är tillåtna i Teckomatorp så vill det till att man har ett sådant förhållande till sin hund att man vet att den inte sticker på egen upptäktsfärd. Jag tycker definitivt att du skall skriva till kommunen om det du tar upp. Dessutom kommer vi framöver att genomföra en medborgardialog i Teckomatorp för att diskutera tillväxtplanen i Teckomatorp. Denna plan handlar om att göra Teckomatorp attraktiv som ort att flytta till. Där kan du definitivt också ventilera dina idéer. Om du kan komplettera dina förslag med lite om vad det skulle kunna kosta så är det ännu bättre. Många av de förslag (kanska tom alla) du ställer kan förvaltningen säkert lösa själva utan beslut från politiker. Jag skall dessutom bevaka vad som händer med dina förslag. Lite smolk som kan komma i bägaren är om vi inte lyckas köpa den mark i Teckomatorp som vi vill. Då ligger hela området på travbanan i riskzonen att bli exploaterat väldigt snart. Det är det sista området kommunen äger. Får vi inte köpa mer mark uppe vid stationen så är det travbanan vi kan exploatera för nya tomter. Vi har just nu stort motstånd från Centerpartiet som anmält markköpet till Förvaltningsrätten. Den dom som Förvaltningsrätten avgivit kommer sannolikt att överklagas så det dröjer nog minst ett halvår till ett år innan vi vet hur det går. Om vi inte behöver exploatera den marken kan förslagen du givit vara ett alternativ att nyttja marken framöver. Vad som sker kommer att ge sig när domstolen är klar.

  //Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt svar.

   Jag hoppas verkligen inte de bygger hus där. Det finns ju så många andra ställen man skulle kunna bygga på. Kommunen måste ju kunna köpa loss mark, inte till ockerpris, på något ställe.

   Nu vet jag ingenting om var man kan/får/bör bygga men jag tycker dessa område hade varit ok att bygga på:

   Längst med vägen från bt mot parken. Då har de nära till station, parken o bt.

   På åkern bredvid 'skilsmässområdet' .

   På 'åkern' där majbålet brukar vara.

   Kan man inte bygga vid nya området fast mot Landskrona. Om ån är ivägen så kan man kanske bygga en bro.

   Om man bygger på travbanan så kanske man kan bygga längst med ytterkanten, mot vägen. Jag tycker inte man bör bygga sååå nära järnvägen med tanke på olycksrisken. Visst det var många år sedan MEN ett tåg har spårat av + hastigheten på tågen har ökat markant.

   Man kan ju inte bara bygga för byggandets skull, man måste ju underhålla själva byn också. Skatepark, fritidsgård eller annat för ungarna. + annat än fotboll för vuxna... Alla har inte barn utan är själv eller har hund...
   Missförstå mig inte. Jag tycker det är bra att
   t fotbollen finns då det är så många
   engagerade.

   Detta kanske låter lite drastiskt... Men utan travbanan så är chansen att jag flyttar större. Den stora orsaken att jag bor här är för min syster gör det. Jag tycker det är för få bra motions/hundstråk. Parken är jättefin men senast jag var där, vilket är länge sedan, så kunde man knappt gå för alla fåglar utan att bli bombaderad... Jag är djurvän men skjut av.. De blir bara fler o fler. Sen var alla bänkar osittbara... Jätteskitiga och äckliga.

   Tjipp o hej

   Anna

   Jag skriver på min iphone och det går inte att scrolla upp... Därav lite konstiga hopp i min text.

   Ett annat område att bygga på kan vara en bit ifrån järnvägen på andra sidan travbanan el. Från åbogatan och mot övergången vid travbanan. Fast det kanske är där ni tänkte bygga.

   Radera
 9. Hej igen. Den marken vi planerar att köpa är inte till ockerpris. Det är till det pris de oberoende värderarna har värderat marken till strax innan en detaljplan vunnit laga kraft. Det är det priset som markägare allra minst vill ha för mark som ligger i eller runt tätorter. Tyvärr finns det en del människor och politiska partier som inte vill kännas vid detta trots att det tydligt står i värderingsunderlaget. Ingen markägare vill sälja sin mark till underpriser. Vi måste utveckla kommunen med fler invånare för att få råd att betala för allt det andra som vi vill ha. Utan fler invånare blir det varken hundrastgårdar eller konstgräsplaner. Vi får i stället neddragningar inom skolan och vården och det vill jag inte alls. Tvärtom behöver båda skola och vård mer resurser. Det är därför jag vill utveckla kommunen. Inte för byggandets egen skull. Jag har ett mycket specifikt syfte... förbättrad välfärd till alla som har behov av vår hjälp. Jag skall dock ta med mig dina förslag på ytterligare områden att bebygga. Några var riktigt intressanta. Stort tack för att du skriver. Det ökar min kunskap om vad som behövs och ger mig nya saker att jobba för. Utan detta är det lätt hänt att man tappar kontakten med vad folk vill.

  SvaraRadera