onsdag 31 oktober 2012

Nu gör vi en ordentlig satsning!

I måndags togs tilläggsbudgeten i kommunfullmäktige. Eftersom vi plötsligt fick tillbaka över 9 miljoner från ett försäkringsbolag som vi inte förväntat oss så blev det bråttom att undersöka m det fanns några insatser av engångskaraktär som vi inte haft råd med i den ordinarie budgeten för 2012. Det är ju bättre att en del av pengarna direkt kommer medborgarna till del än att vi får ett orimligt högt resultat i ekonomin för 2012. Vi har redan en mycket stark budget som skall ge ett överskott som är tillräckligt stort för att ge en trygghet om det skulle bli sämre ekonomiska tider. Det har vi varit noggranna med att se till. Men utöver denna säkerhet fick vi nu, mycket överraskande, ännu mer pengar över.

Listan på vad vi tror att vi hinner med innan nyår hittar ni här:

 

I Skånskan finns en artikel om beslutet. Artikeln är inte riktigt tydlig med att detta är majoritetens beslut. Man skulle kunna tro att det är Kristdemokraternas beslut om man läser artikeln, men outgrundlig är journalisternas vägar.

Till nästa år fortsätter arbetet och vi kommer att se till att ekonomin fortsätter att vara stark. Nu behöver vi ytterligare satsningar på att utveckla kommunen och få fler invånare. Det skall vi göra på många olika sätt. Bland annat skall vi lyfta skolan. En bra skola gör att människor flyttar till kommunen. En bra skola skapar en bra start för våra barn. En bra skola blir bra på grund av bra lärare. Det finns inget arbete som kräver så mycket tid som arbetet att förbättra skolan. Det känns bra att så många har den ambitionen. Jag tror att skolorna i Svalövs kommun har en ljus framtid.

Om ni undrar över något i denna tilläggsbudget så fråga gärna via kommentarsfältet. Jag svarar gärna på era frågor.

Tobbe i Teckomatorp

7 kommentarer:

 1. Vad ska göras vid Mölledammen? 40000 räcker ju inte långt. Och vilken/vilka gator ska asfalteras?

  Sara i Röstånga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara

   40000 räcker tyvärr inte långt. Du har helt rätt. Om jag nu fått det hela korrekt beskrivet för mig så är huvuddelen av alla de åtgärder som behövs vid Mölledammen redan finansierade med pegar från den "vanliga" budgeten. Med de redan anslagna pengarna skall gångar rättas till, dammen rensas mm. Jag kan inte alla detaljer om alla åtgärder som behövs men har fått beskedet att detta nu kommer att åtgärdas. De nu anslagna, ytterligare 40000 kr är helt och hållet till för att snygga till ett parkområde som skall vara beläget ovanför Mölledammen. Detta område är tydligen i behov av upprensning osv. Jag hoppas verkligen att det blir ordning på Mölledammen. Det är inte ett område jag är ansvarig politiker för med jag kommer i alla fall att ryta till ordentligt om det inte händer något denna gång. Nu kan vi inte låta det förfalla mer. När det gäller asfaltering så finns det nu en löpande plan i kommunen där man årligen asfalterar de gator som tidsmässigt fått vänta längst på ny asfalt. Det vi gör med dessa extra pengar är att vi går in i planen och tidigarelägger de asfalteringar som var planerade för nästa år. På så sätt blir hela planen tidigarelagd och alla får ny asfalt ett år tidigare än planerat. De extra pengar vi nu tagit fram ger ny asfalt redan i år i Svalöv och Teckomatorp. Men det innebär också att de asfateringar som var planerade för 2014 kommer att genomföras redan nästa år. Tyvärr har jag inte tillgång till planen här hemma så jag kan inte berätta vilka ställen som får ny asfalt redan nästa år. Har du någon särskild plats du undrar över så kan jag se om jag kan snoka reda på när detta ställe ligger i planen.

   Radera
 2. Hej Tobbe, jag undrar om du vet vad som händer på travbanan? De fraktar dit en massa jord. Ska de påbörja tomtbyggande? :(

  SvaraRadera
 3. Nej, det visste jag inte. Det skall ja ta reda på. Det jag vet är att det inte är frågan om tomtbygge i alla fall. Jag har en misstanke om att det kan vara kopplat till saneringen av södra orådet på gamla BT-Kemi....men jag skall kolla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fått fram något svar?

   Skönt att det inte är husbygge på g :)

   De kan väl inte ta den förgiftade jorden och mellanlagra det på travbanan? Det låter ologiskt... Vad kan det annars vara för jord?

   /Nicke nyfiken ;)

   Radera
 4. Hej.
  Nu har jag ett helt säkert svar! Som jag antog är det INTE exploatering. Massorna som nu ligger på travbanan är rena jordmassor som kommunen "fått över" på annat håll. De är mellanlagrade på travbanan för att finnas tillhands som utfylland av ren jord när den smutsiga jorden på BT-kemi området grävts bort och fraktats iväg. Det är för dyrt att ta hem de sanerade massorna efter BT-kemi, från Tyskland där reningsprocessen genomförs, så därför behöver vi nya, rena, jordmassor att fylla på med. Så ligger det till. denna information fick jag igår av vår tillförordnade Samhällsbyggnadschef Jörgen Wallin, så det är direkt från "källan".

  //Tobbe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra :)

   Tack för svaret och 'undersökningen'...

   Om ni vill kan ni ju lämna kvar lite jord... Jämna med grävaren och så lite gräs... Så är vi nära 'hundrastplats' ;) ... Eller få grävaren att göra några kullar så kan ungarna köra och 'hoppa' med cyklar...

   Radera