tisdag 27 maj 2014

Kära Migrationsverket. Hjälp oss. Nu orkar vi snart inte mer.

Vet inte om det är enligt normala bloggregler att skriva ett litet förord, men jag gör det i alla fall. Nu har vi resultatet av alla händelser i Svalövs kommun som inleddes med nedanstående blogg. Slutresultatet beskrivs bla i en Artikel i Skånskan. Fram till nu (2 september) har det varit öppna brev, insändare i tidningarna, angrepp från Sverigedemokraterna och reportage i Sydnytt. Massor av mer eller mindre trevliga saker. Men det var som sagt nedanstående blogginlägg som startade det hela....
Kära Migrationsverket

Jag vet att ni har svårigheter att hitta bra platser för bostad till alla människor som just nu kommer till Sverige, för att söka skydd från ond bråd död och förtryck. Jag vet att dessa människor verkligen behöver vår hjälp. Jag tycker att vi borde göra ännu mer än vad vi gör för att hjälpa. Jag är liberal och Folkpartist och för mig är den enskilda människans värde något av det viktigaste som finns. Vi behöver alla och alla måste få lov att finnas. Men det betyder också att jag vill göra det bästa möjliga för de människor som kommer till vårt land och till vår kommun.

I Svalövs kommun bor många människor som vill väl. Vi vill hjälpa. Vi har redan tagit ett stort ansvar för att bära vår del av bördan. Det är med stor sorg jag därför konstaterar att ni, kära Migrationsverk, ständigt sätter krokben för oss. Vi som bor i vår kommun vill alltid göra det bästa möjliga för alla människor som befinner sig i vår kommun. Oavsett om de bott här hela livet eller om de kom igår. Vi jobbar hårt för att de som kommer till oss skall få det så bra som möjligt. Särskilt noga är vi med barnen. Barn på flykt måste få vad vi kan erbjuda i form av skolgång och annat.

I tisdags, 20 maj, fick vi reda på, för första gången att man upphandlat plats för flyktingar på Odengården i Röstånga. Vi har nu fått tecken som tyder på att de första flyktingarna kan komma redan i morgon, 28 maj. 8 dagar senare. I Röstånga har ni redan upprättat ett flyktingläger i Blinkarp. Nu kommer nästa på Odengården. Vi talar om nästan 400 personer sammanlagt, till en ort med 800 invånare. Jag hoppas, kära Migrationsverk, att ni förstår vad det är ni håller på att skapa. 8 dagars varsel är inte okej.

Svalövs kommun har inte resurser i denna lilla ort att hantera denna situation. Vi klarar inte det antal barn som det kan bli frågan om. Vår lilla skola i Röstånga riskerar att inte räcka till. Det ekonomiska stöd vi får från staten för att klara detta räcker inte till. Detta blir en belastning, både planeringsmässigt, resursmässigt och ekonomiskt. Vi klarar inte att, på 8 dagar, mobilisera de resurser som krävs. Vi är inte en storstad. Vi är inte en rik kommun. Vi har inte den redundans som krävs för att klara en sådan påfrestning på så kort tid. Vi är en liten kommun med drygt 13 000 invånare med en budget som är mycket liten.

Människor som är medborgare i vår kommun är uppfostrade med att det finns något som heter kommunalt självstyre. De är vana vid att kommunen kan säga nej till denna typ av verksamhet. Man förstår inte att detta är en pålaga från er, kära Migrationsverk, som vi, i kommunen, inte kan säga nej till. Ni kära Migrationsverk, gör inte ett dugg för att hjälpa oss att berätta detta för våra medborgare. Ni gör inte ens något för ge oss tid att berätta detta för våra medborgare. Nu behöver vi er hjälp och er förståelse. En liten kommun som verkligen har hjälpt till tidigare och verkligen vill hjälpa till, orkar inte mer. Ni kan inte öka invånarantalet i en liten ort som Röstånga med 50% och tro att det inte får några konsekvenser.

Om ni tror att detta inte får några konsekvenser så kan jag berätta för er vilka konsekvenserna blir. Ni, kära Migrationsverk, skapar fler väljare som lägger sin röst på främlingsfientliga och rasistiska politiska partier. Ni, kära Migrationsverk, skapar en situation som gör det politiskt omöjligt att vilja väl och att vilja hjälpa andra människor. Ni skapar ett kallt och hårt samhälle.

Jag vet, kära Migrationsverk, att ni har det svårt att hitta platser. Men, gör mig i alla fall tjänsten att inte skylla på andra. Gör mig tjänsten att inte skylla på lagen om offentlig upphandling. Jag vet nämligen redan att det endast är ett svepskäl som det, i de flesta fall, går bra att köra med när man desperat letar efter en förklaring. Jag har jobbat tillräckligt många år med lagen om offentlig upphandling, på strategisk nivå, för att veta att det inte är den lagens fel. Det finns många sätt att hantera detta om ni bara ville. Skyll inte heller på Attendo eller andra företag. De verkar på en konkurrensutsatt marknad och deras mål är att tjäna pengar till sina ägare. Det är ni, kära Migrationsverk, som genom era tillkortakommanden, skapar denna situation. Det är ni som bestämmer tidsplaner och det är ni som bestämmer hur ni designar era upphandlingsunderlag.

Jag förstår att ni har ett ansvar för att hitta platser till alla som söker vårt skydd. Men ni måste börja förstå att ni också, som statligt verk har ett samhällsansvar i ett vidare begrepp. Ni måste sluta slå ifrån er och skicka välutbildad personal till samverkansmöten med kommunerna som endast är upplärda att upprepa samma budskap oavsett vad kommunen säger och vilka problem kommunen än har. Ni, kära Migrationsverk, har också ett ansvar för att rasism och främlingsfientlighet får ännu större spridning än den har. Jag kan inte i min vildaste fantasi tänka mig att ni gör detta med vilje för att öka främlingsfientligheten, för det kan väl på intet sätt främja er uppgift.

Vi är nu på bristningsgränsen. Våra invånare måste få reda på att vi i Svalövs kommun står inmålade i ett hörn och fått endast 8 dagar på oss, när det gäller att en liten ort i vår kommun skall utökas med totalt nästan 50%. Vi behöver er hjälp och vi behöver den nu. Hjälp oss att inte öka främlingsfientligheten och rasismen. Vi vill fortsätta att vara en omtänksam och hjälpsam kommun.

Tobbe i Teckomatorp


PS. Information som kommit efter denna blogg skrevs pekar på att det totala antalet transitflyktingar i Röstånga kan bli upp till 300 om man lägger ihop Blinkarp och Odengården. Men den osäkra information som nådde mig, bara några dagar innan de första människorna skall komma, är ett symptom på det jag kritiserar och är upprörd över. Nämligen Migrationsverkets omfattande tillkortakommanden. DS.

PS, igen. Nu finns det några artiklar i Skånskan. De hittar man HÄR och HÄR. Exakt som jag förutspådde så skyller man på Lagen om offentlig upphandling. Naturligtvis är det bara ett svepskäl. Alla med djupare kunskap om hur den lagen fungerar vet att man hade kunnat skriva sitt offertunderlag så att inga orter i Sverige får en orimligt stor belastning i förhållande till sin storlek. Men man vill inte ta ansvar. Migrationsverket har ett problem de vill lösa och Röstånga får ta över det problemet. Det är inte OK. DS.

12 kommentarer:

 1. Ursäkta språket "Tobbe i Teckomatorp" men en riktigt jävla bra artikel!

  /Chrille i Stockholm (och ibland Billeberga).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Detta är viktigt och Migrationsverket måste bli varse att de är en stor del av ett ännu större problem.

   Radera
  2. Ja tyvärr Tobbe så bryr de sig INTE om alls vad medborgarna tycker de går ju bara på sitt partipolitiska uppdrag så är det!!!!!men bra att någon "vågar"ta ståndpunkt jag håller med Dig till hundra procent!!!

   Radera
  3. Tack Björn. Det intressanta med detta är att politiken inte sagt HUR Migrationsverket i detalj skall lösa sitt uppdrag. Den nu valda metoden, att köra över kommunerna fullständigt, kan jag garantera är sämsta möjliga metod. Vi måste få ordning på detta problem. Jag är ödmjuk... jag vet inte exakt hur en lösning skulle se ut, men jag är ta mig tusan beredd att göra allt jag kan för att bidra till en lösning. Börjar så sakta fundera på hur man kan öppna den dialogen utan att det går prestige i det hela.

   Radera
 2. Bra skrivet Tobbe! Jag bor själv i Röstånga och hade ingen aning om att detta planerades på Odengården! Respektlöst att inte informera oss på orten! Det är genom kunskap vi sprider acceptans och integration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Detta är ett nödrop för att ordna situationen så att vi kan fortsätta vara ansvarstagande och verkligen få fortsätta att hjälpa människor så mycket vi kan och förmår. Min senaste information (som jag fått idag) är att det kan bli tal om inflyttning 1/6 och att antalet inledningsvis skulle röra sig om 60 personer. Men att det finns en option att utöka antalet människor. Vi måste få möjlighet att planera för att hjälpa dessa på ett bra sätt och informera invånarna i Röstånga, öppna för dialog för att snabbt kunna ta hand om eventuella friktioner.

   Radera
 3. Men, går barnen i skola under första förläggningstiden? Hur många av de som är på Blinkarp är barn?
  Är det inte mest enheter för genomslussning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. När väl Migrationsverket informerar oss i kommunledningen (alltid enkelriktad kommunikation. Vi har inget att säga till om), så är det ofta felaktigt eller så ändrar man saker väldigt snabbt. När vi fick information om Blinkarp så var beskedet att inga barn skulle dit. Det skulle i huvudsak bara vara vuxna män. detta ändrades väldigt snabbt. Beskeden som sedan nådde mig var att det endast skulle vara genomslussning och att eventuella barn inte skulle behöva skola. Nu ser vi att allt fler sitter där allt längre. Det innebär att vi måste försöka göra det bästa möjliga för barnen och bla ge dem skola. Information jag fick i går säger att man nu på Blinkarp får allt fler som gått igenom asylprocessen och nu skall avvisas. Även om jag inte känner till exakt hur allt går till så kan jag misstänka att detta innebär risk att familjer kommer att sitta på Blinkarp en längre tid. Då måste vi också göra vad vi kan för barnen när det gäller skola och annat. Tyvärr kan jag inte svara på hur många som finns där. Bla på grund av att detta förändras veckovis och ofta dygnsvis.

   Radera
  2. Tack för svar, även om jag förstår att det är svårt att svara när förutsättningarna förändras hela tiden.
   Hur ser planerna ut för Odengården?

   Radera
  3. Jag har inte fått så särskilt mycket information ännu. Tyvärr. Det är just det som är så frustrerande när man gör allt man kan för att hjälpa människor samtidigt som man vill värna våra medborgare på bästa sätt. Det jag vet nu är det rör sig om 60 personer med trolig inflyttning efter 1/6. Jag skall försöka ta reda på mer.

   Radera
 4. Upprätta flera familjehem för dessa barn som kommer från krig o hemska förhållanden. Det skapar jobb i er kommun. Lärare barnomsorg sjukvård affärer. Det behöver väl ni som alla andra kommuner. Då kan era barn få jobb i er egen kommun o slipper flytta till närliggande kommuner med samma problem.

  SvaraRadera
 5. Tack. Vi jobbar redan med detta i kommunen. Vi gör allt vi kan för att vara generösa och välkomnande. Det är så det skall vara. Det finns så många människor som behöver vår hjälp. Det har vi råd att ge. Men i just detta fall handlar det om transitflyktingar som inte kommit så långt i sin asylprocess att Familjehem eller andra lösningar är aktuella ännu. Detta är en hemsk form av människoförvaring som vi i kommunen inte varken kan eller får påverka i positiv riktning, även om vi vill det. Om vi kommunen fått detta som uppgift hade vi löst det på ett bättre sätt än nu. Nuvarande situation innebär att Migrationsverket gör som de vill. De varken frågar, informerar eller är intresserade av våra synpunkter, eller vad vi kan eller vill bidra med.

  SvaraRadera