torsdag 21 december 2017

Misstänkliggjord och förtalad av kommunfullmäktiges ordförande i Svalöv

Att vara politiker i en mindre kommun försätter mig ibland i utsatta situationer. Jag får vara beredd på att ta emot kritik för beslut jag är med och fattar, pressas på besked av lokal media och blir ibland regelrätt utskälld av förtvivlade medborgare.

Jag har varit politiskt aktiv i Svalövs kommun sedan 2004. Innan dess var jag som vilken medborgare som helst. När jag tänker tillbaka så kan jag riktigt känna vilken behaglig tillvaro det faktiskt var och ibland längta tillbaka till den tiden.

Under mina 14 år i politiken har jag naturligtvis ofta haft olika uppfattningar än andra politiker. I början av karriären fick jag exempelvis mäta min debatteknik bland annat mot Harry Franzén från Röstånga. På den tiden fanns även väldigt ideologiska sverigedemokrater i kommunen. En mandatperiod kandiderade dessutom Svenskarnas Parti i Svalövs kommun, vilket gav ett helt nytt perspektiv.

Att jag kommer att råka på mothugg och till och med aggressivitet även i framtiden har jag naturligtvis räknat med. Att jag nu får utstå detta från Svalövs kommuns högst uppsatta politiker är däremot något som nu kommit som en fullständig överraskning. Kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Kruse går nämligen till skoningslös attack mot mig på Facebook. Han gör det i dialog med Vänsterpartiets ordförande i Svalövs kommun - en person som han för mindre än en månad sedan, på ett möte i kommunhuset, kallade för en odemokratisk marxist. När han nu däremot känner att han vill ha stöd för sina teorier så verkar det dock inte spela någon roll från vilket håll det stödet kommer.

Attacken kommer i en bloggtråd som Karl-Erik Kruse startat på sin egen Facebooksida. Den lades ut för snart två dagar sedan. Jag blev under gårdagen uppmärksammad på detta från flera personer i min omgivning som var så bestörta att de undrade om jag skulle polisanmäla kränkningen. Jag har dock valt att avvakta. Erfarenheten säger mig att man inte ska skriva när man är ledsen eller arg.

Inledningen på tråden kan ni läsa här:
 

 
 
 
Det är ofta tacksamt att sprida rykten och så kallade ”fake news”. Många människor tycker ofta att sådana är spännande och engagerande. Jag försöker däremot alltid att vara ärlig och rak med mina åsikter. Det blir sällan lika spännande. 

Några vänskapskorruptioner har jag aldrig stött på. I alla fall inte i någon större omfattning. Visst känner jag till några mindre händelser och situationer av intresse som inträffat i vår kommun, men dessa har i så fall förekommit utanför kommunhuset.

Liksom andra konspirationsteoretiker så fick naturligtvis även Karl-Erik Kruse mycket beröm för sina konspirationsteorier. 

Några av dem kan man se här:
 


Så kommer då attacken direkt mot mig. Lite längre ner i tråden börjar det talas om så kallade ”bastuklubbar”. En ”bastuklubb” är benämningen på en plats där homosexuella män söker sexuella kontakter. De var förbjudna i Sverige mellan åren 1987-2004 eftersom man, med dåtidens kunskap, befarade att HIV kunde spridas på dessa institutioner. 

Jag har aldrig varit på en ”bastuklubb”. Däremot tycker jag att det är oförskämt att använda begreppet i ett nedvärderande syfte. Jag som liberal har kommit mycket längre i min syn på HBTQ-frågor än att jag skulle få för mig att uttrycka mig på detta nedvärderande vis. 

Att jag förolämpas är i grunden helt OK. Jag är van vid att ta emot tråkigheter från andra. Att förolämpa en hel grupp människor genom att uttrycka sig på det sätt som görs är däremot beklämmande och jag blir bara ledsen när jag läser det. Du kan själv läsa här:
 

 
 
 
Hur förhåller det sig då med mina kontakter med Bengt Myhrman och hur gick det till när den så kallade ”Svalövs-modellen” skrotades?

Svalövs kommuns socialdemokratiska kommunalråd Birgitta Jönsson sa till mig en dag för ganska många år sedan:

”Karl-Erik Kruse har träffat en före detta ombudsman på Kommunal, som nu jobbar för ett företag som heter Lejonet & Partners. Han har en idé om hur man skulle kunna ge fler timanställda en fast inkomst i stället för den osäkra anställning som timanställning innebär. Kruse tycker att vi ska åka till Helsingborg och träffa dem.”

Jag sa naturligtvis ja till detta. Goda idéer är alltid värda att lyssna på. Jag, Birgitta Jönsson, Olof Röstin och förra kommunchefen Fredrik Löfqvist åkte därför på Karl-Erik Kruses uppmaning till Helsingborg för att träffa Bengt Myhrman och hans anställda.

Så småningom utvecklades detta, med Karl-Erik Kruses medverkan, till projektet ”Svalövs-modellen”. Jag tog på mig rollen som projektledare, med ett löfte från både Moderaterna och Socialdemokraterna att de skulle ge mig stöd. Projektet var ett riskabelt projekt. Det gick inte att i förväg sia om det skulle gå att driva det i land. Socialdemokraterna lovade dock att de alltid skulle stå bakom mig, även om projektet gick i kvav. Socialdemokraterna har dock ovanligt svårt att hålla löften. Det inser jag nu. 

Under projektets gång frågade jag Socialdemokraterna och Karl-Erik Kruse flera gånger under flera månaders tid om jag skulle avbryta projektet eller om jag skulle fortsätta. Jag fick hela tiden svaret att fortsätta. Plötsligt en dag rev Socialdemokraterna dock bort mattan under mina fötter.

I söndags ringde Karl-Erik Kruse upp mig på telefon. Han ville diskutera ett antal sakfrågor med mig. Den sakfråga vi inte var överens om var tillsättandet av en ny personalchef i kommunen - en fråga som våra partier tidigare varit överens om. När frågan kom upp i kommunstyrelsens arbetsutskott så började Karl-Erik öppet, på sittande möte, helt i strid mot vårt avtal, att kritisera förslaget om tillsättande av ny personalchef. 

Karl-Erik Kruse lyfte i samtalet frågan om att lyfta bort samtliga befogenheter från kommunchefen. Detta anser jag vore förödande för hela kommunen.  Kostnaderna hade skenat iväg om vi plötsligt skulle ha ett antal politiker som mer eller mindre på heltid skulle utföra tjänstemännens arbetsuppgifter. Dessutom har den utredning som vi liberaler, tillsammans med Moderaterna, ska utföra inte ens hunnit påbörjas.

Jag anser att det är en rimlig ordning att man först undersöker om någon gjort fel och i så fall först därefter utdelar straffet. För mig är detta en fråga om rättssäkerhet.

Vi vet nu dessutom att Karl-Erik Kruse, ordförande för kommunfullmäktige i Svalövs kommun, anmälts av fyra separata personer för kränkande särbehandling. Jag förmodar att det är samma behandling jag nu tvingas ta emot. Skyddet för politiker är dock mycket svagare än skyddet för anställda så jag kan inte anmäla att jag utsatts för kränkande särbehandling av en politiker som är överordnad mig. Jag vill däremot låta det framkomma att jag är ledsen, känner mig orättvist behandlad, är arg och känner en direkt olust inför att fortsätta med politik om jag ska behöva utstå denna typ av tillmälen från en politiker som jag till och med är i koalition med. Jag hoppas julen blir lång så att jag får en chans att vila upp mig och lägga detta åt sidan.

Liberalerna har etiska regler som säger att om en politiker blir föremål för en utredning ska man ta en ”time out”. Om man sedan fälls för det man anklagas för så bör man lämna sina politiska uppdrag.

Jag anser att Karl-Erik Kruse nu borde ta en ”time out”.


//Tobbe i Teckomatorp
 
 
 

2 kommentarer:

 1. Bra Tobbe - sanningen segrar alltid!
  Birgitta o Marcus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, denne gubben ger man sig inte på utan att få svar. De borde veta det vid det här laget... eller har de blivit bortskämda med att ha mig med i laget och som skyddat dem i debatterna? Det är slut med det nu, efter 7 år. Nu hamnar jag på motståndarsidan.

   Radera