fredag 25 maj 2018

Viktiga ekonomiska prioriteringar

Kommunens ekonom är i gungning. Inte minst därför att man upprättat fler politiska organ och ökat kostnaderna med stora belopp under de senaste månaderna. Krisen inom Vård o Omsorg är redan känd. Där kostar utlösande av chefer stora summor pengar. Vi har också 50% mer hemtjänst beviljad i kommunen, i åldersgruppen 65 år och äldre, än snittet i Sverige. Detta ensamt innebär att vi har kostnader på 10 miljoner mer per år än jämförbara kommuner.
Vi sticker inte ut positivt.

Även skolan har problem, fast av en annan karaktär. Allt för många elever blir inte godkända för gymnasiet när de slutar grundskolan. Detta innebär ökade kostander för individuella program på gymnasiet. Allt fler elever tar också 4 år på sig att få en gymnasieexamen. Detta innebär en kostandsökning på 25% för en redan dyr utbildning.

Men vad göra då????

Jag hade startat ett stort projekt för att lista alla svarta hål och sedan börjat täppa till dessa efter hand. Vissa går snabbt, men andra kräver planer på flera år för att få kontroll på. Jag hade också startat en genomlysning av all verksamhet i kommunen för att sortera bort allt onödigt. Det finns sådant. Jag lovar....

Vad gör då vårt nya styre i kommunen?

Jo, en massiv satsning på........ laddstolpar till elbilar.

Detta måste vara årets märkligaste prioritering. Resultatet blir att ekonomin fortsätter att blöda och det nya styret har redan lovat att tömma ladorna vid slutet av året om pengarna inte räcker.

Det kommer att bli dyrt att vara invånare i Svalövs kommun.

Tobbe i Teckomatorp

PS. Om läget i kommunens ekonomi kan ni läsa HÄR. DS.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar