torsdag 8 augusti 2019

Det är brottslingarna som ska betala. Inte brottsoffren.

Samhällets stöd till brottsoffer måste stärkas. Märkligt nog sviker fortfarande samhället i många fall. Ett brottsoffer måste till exempel ofta själva utkräva de skadestånd som domstolen dömt ut, från den dömde brottslingen. Detta är fullständigt galet. Självklart skall alla skadestånd betalas ut direkt, av staten. Sedan skall staten kräva dessa pengar, med ränta från brottslingarna. Idag förekommer det att brottsoffret, trots dom i domstol, blir utan ersättning. Hur kommer då detta sig. Jo brottslingarna dristar sig till att hota brottsoffret i stället för att betala. Hur skall en kvinna som slagits bortom all sans av sin man, förväntas vara så stark så hon vågar kräva denna våldsamma man på pengar?

Det är hög tid för en förändring. En brottsling som krävs på pengar skall inte möta ett svagt brottsoffer. Brottslingen skall möta staten. Men samma kraft som staten kräver in skatt av dig och mig, vill jag att staten, med kraft, skall avkräva brottslingarna det som dom är skyldiga.

Jag har fått Skåneliberalernas stöd för att försöka driva detta på vårt kommande Landsmöte och förhoppningsvis, i förlängningen i Riksdagen. Sker inte detta så får jag väl kandidera till riksdagen själv och försöka att personligen driva frågan.

Kommunerna i Sverige skall ha en plan för hur brottsoffer skall stödjas och skyddas. I slutet av 2017 saknade Svalövs kommun en sådan. Jag kan inte dra mig till minnes att en sådan varit "på tapeten", så därför har jag mu skickat en fråga till ansvarig politiker för att få besked om huruvida kommunen förbättrat sig på detta område.För några år sedan fick jag det hedersamma uppdraget att vara mötesordförande på årsmötet för Landskrona/Svalövs Brottsofferjour. Till min förfäran fick jag då reda på att denna ideella förening inte fick något stöd från Svalövs kommun. Jag påpekade detta för ansvariga chefer och har tidigare i sommar fått besked att Svalövs kommun sedan snart två år nu har ett avtal med denna idéburna verksamhet. Det är bra och det gör mig mycket glad. Men finns det mer att göra i Svalöv och i Sverige?

Ja. Troligen. Så låt oss då göra det.

Tobbe i TeckomatorpInga kommentarer:

Skicka en kommentar