söndag 24 maj 2020

Sverige måste höja sin beredskap. Där har vi misslyckats. I övrigt är det ännu oklart...

Informationen är multipel och osäker

Så här mitt i stormens öga känner jag att jag måste klarlägga vad jag tycker om den situation vi hamnat i med Coronavirus som orsakar COVID-19. Vi bombas nu av olika experter som vill ha sina 5 minuter i rampljuset och deras självklara auktoritet och kunskap. Men det är påtagligt hur denna kunskap och inte så sällan, självpåtagna, expertis, divergerar i uppfattning. Det är som om världens forskning löpt längst minst 10 olika spår som aldrig mötts. Matematiker, virologer, epidemiologer, sjuksköterskor, barnläkare, ja till och med kulturskribenter och naturligtvis de som alltid vet bättre än oss alla. Kolumnister och Chefredaktörer på våra tidningar. Alla har olika förslag på hur vi ska agera. Ordförande i Svenska olympiska kommittén tycker att sporten måste få fritt spelrum. Branschföreträdare för olika branscher vittnar om att det blir katastrof om vi inte öppnar upp mer så att folk kan börja få resa och gå på restaurang. Andra, företrädelsevis med bakgrund inom naturvetenskapen säger att vi måste bomma igen allting, nu. Annars går mänskligheten under. Statistiker pekar på att vi haft förhållandevis ökad dödlighet i förhållande till tidigare år. (Jag förstår för övrigt inte hur dödligheten kan öka. I mina ögon är den alltid 100%. Men det är klart... man vet aldrig...).
Min slutsats, som jag baserar på de olika förslagen från folk som trots allt är ganska begåvade, är att de sannolikt inte har en aaaaaaaning. Men det är riskfritt att ha synpunkter nu. De som får rätt kommer att höjas till skyarna och de som hade fel kommer att glömmas, med ljusets hastighet. Så mitt råd blir... sitt i båten. Om vi ändå tappat årorna så är det ända bättre att sitta i båten och se vart det bär, än att hamna i vattnet. Så sitt lugnt.

En sak är däremot säker

Det som varit påtagligt under denna kris är hur dåliga vi varit på att bygga beredskapslager. Det är sannolikt mänskligt, men nu måste vi lära oss. JA... beredskapslager är dyrt. Man måste ha bra lokaler och folk som sköter om det hela. Men det är sannolikt nödvändigt att vi nu bygger upp vår beredskap. Allt behöver dessutom inte lagras. Vi kan sluta omställningsavtal med inhemsk industri. Mot att de är beredda att ställa om sin produktion på order av myndigheterna så får de en viss ekonomisk ersättning för det. Detta är intet nytt. Vi har god erfarenhet av detta. I alla fall om man som jag är en gammal gubbe. Men vår beredskap att möta hot måste öka. Vår civila beredskap, vår militära beredskap och vår beredskap att möta desinformation. Dvs vårt psykologiska försvar.

De som vill oss illa passar på

Jag har sett många exempel på sociala medier, bloggar och nättidningar hur uppenbar desinformation sprids. Det är i sig inte så förfärande. Men det förfärande är att människor tror på det hela. Obehagligt många människor klarar inte av att ta det lite lugnt, tänka till och värdera information. Några bra steg är följande...

Regel 1. Låter detta sensationellt och nästan otroligt??? Svar: Då är det sannolikt inte sant.

Regel 2. Om jag letar på någon lämplig sökmotor... kan jag då hitta mer om detta? Svar: Sannolikt inte sant. Är det så fantastiskt så vet fler om det. I bland kan jag tom hitta raka besked om att det inte är sant om jag söker på nätet.

Regel 3. Vem tjänar på att denna information kommer ut? Svar: Follow the Money or the Power. De som skulle kunna tjäna på detta är oftast källan.

Om man funderar runt regel 3, så finns det ofta två slutsatser att dra. Är informationen utformad så att vårt förtroende för våra myndigheter skall bli svagare eller till och med förbytas till misstro, då finns stor risk att det handlar om statsstyrd information som vill luckra upp förtroende för staten, myndigheter eller varför inte till och med hela EU. Ett EU i upplösning är en våt dröm för både Ryssland och Kina. Man kan ibland fundera på om inte också Trump och Erdogan hade gillat det. Så ta saker med en nypa salt. Sitt i båten och sitt lugnt.

Vilket ansvar har våra politiker

De skall hålla fingrarna borta från beslut som handlar om hur vi skall uppträda (ni vet.. tvätta händerna, hålla avstånd mm.). Men de måste ta ansvar för landets ekonomi nu, direkt. Alla åtgärder som stolt presenterats har inte varit särskilt träffsäkra. Det är inte varje dag som det känns bra att vi Liberaler står vid sidan om ministrarna och presenterar stöd till småföretagare som de sedan inte kan få del av. Hyresfrågan är en sådan som skulle behövas designas på ett helt annat sätt. Vi Liberaler har en doktor i nationalekonomi som vår ekonomipolitiska talesperson. Mats Person. Han är en osedvanligt klok och begåvad person. Men i bland får jag känslan av att han vet hur svaga vissa av förslagen är. Men vi Liberaler sitter fast i Januariavtalet. Jag är säker på att vi i detta läge gjort oss mycket bättre som oppositionsparti. Socialdemokraterna kommer ända att skylla på Corona när det inte vill ta frågan om en modernare arbetsrätt eller en ny hyreslag för en bättre och mer dynamisk hyresmarknad. Så värdet av att vara kvar i Januariavtalet börjar ändå bli begränsat.
Socialdemokraterna har redan bekänt färg med sitt agerande i försvarsfrågan. Där vill de inte släppa till de ekonomiska medel som behövs för att höja vår beredskap.
Men i den frågan får nog jag sitta i båten och sitta lugnt.

Den som lever får se.

//Tobbe i Teckoamtorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar