måndag 5 april 2021

Vissa saker får man bara inte lov att tycka. Som tex att samtliga olika alternativa Öresundsförbindelser bör utredas.

Svalövsliberalerna började i valrörelsen inför valet 2018 att driva frågan om att även Europaspåret bör utredas som ett alternativ till ny förbindelse över Öresund. Det sågs med stor skepsis och flera av de politiska partierna i kommunen verkade se oss Liberaler som tokstollar. Ingen ville diskutera frågan.
Vi skrev en insändare i HD för några dagar sedan och följde upp med en blogg som jag formulerade. Den hittar ni här:
Tobbe i Teckomatorp: Om rangerbangård som INTE ska byggas I Teckomatorp och Europaspåret. Båda viktiga satsningar för Svalövs kommun.

Att nu Socialdemokraterna i Svalövs kommun så hårt angriper Svalövsliberalerna i frågan, måste bero på att "tokstollarna" i Svalövsliberalerna kanske har en bra idé. I vart fall så bra att de bemödar sig med att utnämna oss till ett hot mot en ny förbindelse över Öresund. Några direkta sakargument, förutom att vi redan vid något tillfälle, oklart vilket, skulle ha bestämt att det är just mellan Helsingborg och Helsingör en ny förbindelse skall etableras, kan inte urskiljas i motståndet från S. Något beslut är ju som bekant inte fattat i ärendet. En ny förbindelse över Öresund måste, på något sätt göras an även på den Danska sidan. Annars blir projektet lite misslyckat. I Danmark är man inte alls beredda att fortsätta med HH-förbindelsen som lösning. Detta kan nog tas som bevis för att inget beslut fattats. Om detta går att läsa här:


En Dansk transportminister finns det nog skäl att ta på allvar. I vart fall när det är frågan om transporter. Man förklarar ministerns klarläggande med att det skulle vara någon form av förhandlingstaktik och att Danskar skulle vara särskilt bra förhandlare. Att en ministers uttalande begränsas till förhandlingsteknik och att förmågan att förhandla, på något sätt skulle sitta i nationalitetens särdrag, är också rent nonsens. 
Men varför skulle det då vara helt omöjligt att även ett alternativ mellan tex Landskrona och Köpenhamn utreds? Ja, den frågan återstår nog att besvara. Man får känslan av att det ligger en hund begraven när attackerna på denna åsikt är så oerhört hårda. Det är kanske inte bara en hund. Snarare en hel kennel. Så här skriver det Socialdemokratiska kommunalrådet om Svalövsliberalernas åsikt i ärendet:Jag måste dock ge en komplimang för första meningen. Den är riktigt poetisk. Totalt obegriplig, men poetisk. Ibland kan obegriplig text ändå ha ett berättigande, för dess konstnärliga utformning. Efter denna höga poäng för konstnärligt utförande så blir det lite magrare avseende teknik. För det första angående den så kallade 10 000 kr frågan. Som frågar varför vi Svalövsliberaler agerar i "elfte timmen" och ändrar spelplanen. Den texten har två problem. För det första är det inte "elfte timmen". Inte enligt den Danska ministern i vart fall. Dessutom kan inte Svalövsliberalerna ändra någon spelplan när det gäller nationella infrastrukturprojekt. Sådan påverkan och makt har vi inte. Även om det är smickrande att någon uppenbarligen tror det. Det är fullt möjligt att ta till sig nya fakta och information ända fram till den stund man verkligen ska fatta beslutet. Där är vi inte ännu. Så här stora beslut bör vara grundade i så mycket fakta som möjligt. Att kritisera att någon vill ha mer fakta är bara konstigt. Tänk om någon begärt mer fakta när det till exempel gäller Hallandsås tunneln. Då hade det projektet kanske blivit mer framgångsrikt än det blev? Man kan inte heller hålla fast vid gammal kunskap och gamla lösningar bara för att man tycker att det räcker med information. Hade hela världen fungerat med den logiken hade vi fortfarande skrivit på griffeltavlor, eller till och med på runstenar. Våra USB-minnen hade varit tämligen tunga då.
Efter denna konstiga inledning så kommer det ett stycke som anger att allt är det svaga styrets fel och att detta styre skulle behöva Liberalernas stöd. Men redan i nästa mening uppger kommunalrådet att Liberalerna skulle ha vikt sig "villkorslöst". Man blir inte riktigt klok på om vi Liberaler tvingat fram dessa förslag eller om vi inte gjort något och i stället vikt oss villkorslöst. Allt blir ett mysterium.
Stycket därefter förklarar att vi Liberaler på något sätt bluffar. Om man vet att vi Svalövsliberaler drivit frågan om Europaspåret sedan våren 2018, så borde det inte komma som en överraskning att vi fortsätter att göra detta även nu. Den bluffen borde vara lätt att syna. Överraskningar skapas av aktörer som plötsligt ändrar uppfattning. Det har aldrig Svalövsliberalerna gjort. Vi står alltid upp för lösningar som gagnar Svalövs kommun. Det är det det jobbet medborgarna vill att vi utför. Vi kan dock konstatera att frågan om "Riksbangård Syd" behandlats i Svalövs kommun vid flera olika tillfällen bakåt i tiden. Den har alltid tidigare behandlats ansvarsfullt och utan några märkliga utspel och attacker.
Nästa stycke påstår att det faktum att vi Liberaler vill att ytterligare ett alternativ utreds skulle äventyra hela frågan om ytterligare en förbindelse över Öresund. Åter igen tillskrivs vi Svalövsliberaler en överraskande stark opinionsbildande roll. På denna punkt hoppas jag verkligen att kommunalrådet har rätt. Det vore ju helt fantastiskt.
Slutligen klargör kommunalrådet att Svalövsliberalerna skulle vara odemokratiska som driver våra hjärtefrågor på olika politiska arenor. Möjligen kan man se det som odemokratiskt att inte tycka exakt som Socialdemokraterna men samhällen där alla tycker lika är inte exempel på de samhällen jag skulle vilja leva i. Det kan aldrig, i en liberal demokrati som Sverige, vara odemokratiskt att skriva debattartiklar och göra sin önskan om politiska vägval, gällande. Det kallas för "opinionsbildning" och har en viktig roll i vår representativa demokrati.
Slutligen kan man allra längst ner konstatera att inlägget är redigerat. Kommunalrådet har alltså tagit sig tiden att ändra i sitt inlägg, så man får väl anta att inlägget därmed betraktas som genomarbetat och välformulerat.

Jag har som sagt inga synpunkter alls på att Socialdemokraterna anser att Europaspåret inte skall utredas, trots att det är det alternativ som skapar allra mest positivt för Svalövs kommun. Det är helt i sin ordning att tycka det. Men angreppen på oss Svalövsliberaler som sedan våren 2018 tyckt annorlunda, borde kunna utformas på ett mer ansvarstagande sätt.


Bild: Eric Nordqvist


//Tobbe i Teckomatorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar